ДПС предлага машинно гласуване за евровота

Движението смята, че страната е в политическа криза

Политика
17:46 - 22 Февруари 2019
2296
ДПС предлага машинно гласуване за евровота

ДПС е предложило на управляващите да бъде въведено машинното гласуване още за предстоящите евроизбори на 26 май. Това обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията. Той разясни, че е провеждана среща в стаята на ДПС в парламента в деня на гласуването на Изборния кодекс, но от ДПС не са отправяли ултиматуми към ГЕРБ.

На заседанието бе приета и декларация, в която се заявява, че популистко-националистическото управление в страната е пълен провал. Два месеца преди изборите страната е в политическа криза, смятат в ДПС. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Промените в Изборния кодекс бяха сериозен политически тест и за пореден път ГЕРБ се провали на този тест, посочи още лидерът на ДПС по повод спазването на правата и свободите.

От ДПС определиха като популизъм искането на управляващите да бъдат изцяло премахнати сумите за неприсъствие в пленарна зала и припомниха, че през 2014 г. по времето на Пламен Орешарски, когато те са напускали пленарната зала, не са говорили за този проблем.

ДПС ще се яви самостоятелно на евроизборите през май, реши още Централният съвет на движението. Централното оперативно бюро ще определи водача на листата на 31 март. Ден по-рано ще приключат номинациите на кандидатите за евродепутати в структурите на ДПС.

Задължителен опит в политиката, познаване на поне два европейски езика и на европейските политики са сред задължителните умения, които кандидатите за евродепутати трябва да притежават, обясни още Карадайъ. Чисти храна, вода, въздух, зелена енергия и високи технологии. Това ще бъдат приоритетите на ДПС за следващия мандат в Европейския парламент, допълни той.