ДПС с нова формула, избира Пеевски и Чакъров за съпредседатели (СНИМКИ)

Стартира XI-та Национална конференция, делегатите се събират

Новини
11:08 - 24 Февруари 2024
3828
ДПС с нова формула, избира Пеевски и Чакъров за съпредседатели (СНИМКИ)

XI-та Национална конференция на ДПС е на старта си под надслов "Новото начало - заедно с хората!". Очаква се висшият форум да изберe двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Очаква се обръщение към делегатите и цялата партия да бъде прочетено от името на почетния председател Ахмед Доган. 

Изборът на новите лидери ща стане по нова формула за бъдещо развитие на Движението, предложена от почетния председател Ахмед Доган. Конференцията се провежда в Интерекспо център.

Важният форум уважиха Даниел Митов и Теменужка Петкова от ГЕРБ, Драгомир Стойнев присъства от страна на БСП, Олимпи Кътев от НДСВ.

На Конференцията присъстват делегати от АЛДЕ, посланици, дипломатически представители от Европа.  

Тандемът в ръководството Доган предложи в началото на тази година в обръщение към структурите на партията ден преди рождения ден на Движението, следвайки „принципа на взаимното допълване“.

Очакванията са Джевдет Чакъров да носи отговорност за традиционните райони, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации, тъй като 14 години и девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния интернационал.

Ахмед Доган определя Пеевски като "представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата".

Пеевски първо бе избран за съпредседател на парламентарната група на ДПС, заедно с тогавашния председател Мустафа Карадайъ, а след неговата оставка стана и председател на групата. На 7 ноември Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС.

След десетилетие пауза в активната политика почетният председател на партията Ахмед Доган пое оперативното ѝ ръководство. В писмо до участниците на Централния съвет на партията Ахмед Доган определени Пеевски за „феномен" в политиката на страната.