ДПС вика Кирил и Асен да обяснят за орязаните пари по плана

Залагането на проекти за 6,270 млрд. лв. е с цел обслужване на персонални интереси, заяви Джевдет Чакъров

Новини
11:37 - 06 Юли 2022
1889
ДПС вика Кирил и Асен да обяснят за орязаните пари по плана

Германия ще получи допълнителни средства, защото има министри и правителство, които защитават техните национални интереси, а кой защитава нашите интереси?, запита Джевдет Чакъров. Министър-председателят в оставка Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев да обяснят в Народното събрание за орязаните средства по плана за възстановяване, поискаха в декларация от парламентарната трибуна от ДПС. 

Миналата седмица правителството научи за орязаните над 1,130 млрд. лв. от средствата, които страната ни трябва да получи за възстановяване на икономиката.

България ще получи не 6,270 млрд. лв., а 5,690 млрд. лв. Информацията, че ЕС намалява парите за България по плана за възстановяване предизвика размяна на нова порция “любезни” реплики между опозиция и управляващи във вторник. (повече по темата - четете тук)

Намаляването на средствата е в съответствие с методиката на ЕК за преизчисляване на парите, които всяка страна ще получи съобразно актуалните данни от "Евростат" за БВП и актуалните нива на безработицата в отделните страни-членки.

От движението попитаха защо от финансовото министерство и от правителството не е имало никаква информация в каква посока върви преизчислението за България.

Ако правителството е знаело, то залагането на проекти за 6,270 млрд. лв. при яснота, че парите ще бъдат намалени, е направено с цел обслужване на персонални интереси, посочи Джевдет Чакъров. 

Германия ще получи допълнителни средства, защото има министри и правителство, които защитават техните национални интереси, а кой защитава нашите интереси?, запита още той.

България е единствената страна, която не е получила все още нито един лев по този план, каза още той, посочвайки, че другите страни с намалени средства заради преизчислението все пак са получили вече авансово пари.