Драги подкрепи Макрон за фискален съюз

Това се налага, за да се подсили дългосрочното бъдеще на единната валута

Свят
11:17 - 30 Септември 2019
1083
Драги подкрепи Макрон за фискален съюз

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги подкрепи искането на френския лидер Еманюел Макрон за фискален съюз между страните членки на еврозоната, за да се подсили дългосрочното бъдеще на единната валута.

В интервю за "Файненшъл таймс" Драги коментира, че по-високи разходи на правителството са "по-наложителни от преди", за да се отговори на забавения световен икономически растеж. Той подчерта също, че дългосрочен ангажимент към фискален съюз е от съществена важност за еврозоната, за да се конкурира с другите световни сили.

"Като се вземе предвид вродената слабост на националните държави в глобализирания свят, това, което има значение, е съюзът да стане по-силен. В някои сфери допълнителна интеграция постига тази цел", обясни Драги и добави: "За да има по-силен икономически и валутен съюз, ние се нуждаем от общ бюджет на еврозоната. Ясно е, че политическият дебат по този въпрос има още много дълъг път да извърви. Но аз съм оптимист".

Намесата на Драги, който в края на октомври се оттегля от поста след 8-годишно управление, вероятно ще предизвика още по-голяма полемика в Германия и във фискално консервативните страни членки.