Драстични санкции за изнасилване и педофилия в Румъния

Експерти по право твърдят, че подобни мерки няма да окажат съществен ефект

Свят
12:43 - 19 Август 2019
2705
Драстични санкции за изнасилване и педофилия в Румъния

Румънското правителство планира промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги присъди за изнасилвачи и педофили, включително доживотен затвор, съобщават румънските издания.

Инициативата идва на фона на продължаващо разследване в южния град Каракал, където 66-годишен мъж призна, че е отвлякъл и убил 15-годишната Александра и друго момиче на 18 години. Впоследствие изгорил телата им. Фрапиращото в случая е, че изчезналата Александра успява да се обади три пъти в полицията и да съобщи, че е похитена, но органите на реда не успяват да я спасят на време. 

Премиерът Виорика Дънчила заяви, че през последната седмица на август правителството ще представи серия от извънредни постановления в тази насока.

"Казах, че искам драстични санкции за престъпниците, изнасилвачите и педофилите. Ще издам извънредно постановление за въвеждане на присъда доживотен затвор и съответно за увеличаване на наказанията за подобни деяния. Нямам никаква толерантност към липсата на човечност и липсата на уважение спрямо гражданите", подчерта Дънчила.

В. "Адевърул" цитира експерти по право, които твърдят, че подобни мерки няма да окажат съществен ефект за намаляване на престъпленията от този род. Според Лаура Щефан, антикорупционен експерт, това е популистка мярка на управляващата Социалдемократическа партия, която през последните две години постоянно се е опитвала да намалява различни присъди. Според нея проблемът не е в размера на наказанието, а в това, че "определени престъпни групировки са защитавани от държавните институции", както и че в съдебната система все още има неразбиране на сериозността на тези престъпления.

Вестниците се спират днес и на случая от този уикенд в окръг Бузъу, където 38-годишен мъж, настанен в психиатрична болница в състояние на алкохолна абстиненция, нападна с инфузионна стойка няколко други пациенти. В. "Гъндул" съобщава, че броят на убитите в резултат на нападението е достигнал петима души, а други осем са ранени. Всички пострадали са прехвърлени за лечение в болници в Букурещ. По искане на съда нападателят е поставен под психиатрично наблюдение, за да бъде установено дали е вменяем, посочва изданието.

Министърът на здравеопазването Сорина Пинтя съобщи, че управителят на нервно-психиатричната болница в град Сапока, където се случи инцидентът, е подал оставка. Пинтя заяви също, че ще отиде в здравното заведение, за да координира вътрешното разследване на обстоятелствата около инцидента. "Това е един трагичен случай, който налага строгост и спешни мерки. Винаги съм казвала, че сигурността и здравето на пациентите са основната цел на цялата здравна система, а всяка процедурна грешка трябва да бъде коригирана бързо, за да бъдат предотвратени подобни драми", написа във Фейсбук здравният министър.