Древна еврейска молитва за изцеление обикаля света (ПЕСЕН)

Песента е записана от 30-годишния офицер от израелските спецчасти Яир Леви

Култура
13:23 - 14 Май 2020
3033
Древна еврейска молитва за изцеление обикаля света (ПЕСЕН)

Израелска песен се превърна в международна молитва за възстановяване на пациенти с коронавирус, съобщава израелският сайт Vesti-Ynet, цитиран от БНР.

Песента е написана преди 2 месеца, но вече има над 100 версии и се изпълнява на много езици – от Хаити до Ливан, от Венецуела до Хърватия. Видеоклипът ѝ е със стотици хиляди посещения и споделяния в интернет, а песента стана популярна в Съединените щати, Африка, Индия, Бразилия, Аржентина и Ливан.

Боже, излекувай я,
Боже, умолявам те,
Излекувай я сега!
Тогава ще бъдем по-силни и здрави...

Нейното заглавие и текст са от първата молитва в Тората, отправена към Всевишния от еврейския водач и пророк Моисей, когато сестра му Мириам се разболява от проказа: "Рефа на" ("Боже, излекувай я"), казва създателят на песента Яир Леви, 30-годишен офицер от запаса на специалните части на израелската армия. Той е роден в сефарадско семейство, което спазва традициите. Служил е във военноморските сили и заедно с това реализира мечтата си – да стане музикант, който пише духовни песни, вдъхновени от древни еврейски молитви.

"Мелодията се роди от израза „Аз нитхазек и ве-нитрап“ („Тогава ще станем по-силни и ще се възстановим“)", сподели Яир Леви, който създава песента в пика на пандемията от коронвирус и е удивен, че молитвата на най-великия пророк на Израел вече се пее от хора по целия свят.

Яир Леви има музикално студио и успява да направи професионален запис в дует с певицата Шей Сол, известна с групата „Кедем“ и с изпълнението си на библейските Псалми.

По време на карантината в Изрел Яир Леви и Шей Сол завършват песента и я споделят в интернет, призовавайки феновете си да преведат думите ѝ на различни езици и да ги разпространяват по-нататък, като молитва за изцеление на света.