Дронове атакуваха база на водената от САЩ коалиция в Сирия

Другите опити за удари "не бяха успешни", се допълва в съобщението

САЩ
17:54 - 15 Август 2022
2944
Дронове атакуваха база на водената от САЩ коалиция в Сирия

Дронове атакуваха пост на водената от САЩ антиджихадистка коалиция в Сирия. При инцидента няма пострадали.

Силите на коалицията "отговориха на атака от множество безпилотни въздушни системи в района на гарнизона Ал-Танф приблизително в 6:30 ч. (03:30 ч. по Гринуич)", се казва в изявление на коалицията.

Те прихванаха един дрон, а друг се взриви, без да причини наранявания или щети, в рамките на комплекса на Maghawir Al-Thawra - бунтовническа групировка, подкрепяна от Вашингтон, се казва в изявлението.

Другите опити за удари "не бяха успешни", се допълва в съобщението, без да се уточнява кой е заподозрян в извършването на нападението.

Подкрепяните от Иран сили са разположени в непосредствена близост до Ал-Танф, пустинен гарнизон в Южна Сирия, на стратегически важния път Багдад-Дамаск, близо до сирийската граница с Ирак и Йордания, съобщи AFP.

В миналото коалицията е осуетила няколко подобни нападения, включително срещу установен през 2016 г. аванпост Ал-Танф.

Стотици американски военнослужещи са разположени в североизточната част на Сирия като част от коалицията, съсредоточена върху борбата с оставащите части от групировката "Ислямска държава".

Джихадистите завладяха обширни територии в Ирак и Сирия, като през 2014 г. обявиха своя "халифат". Пет години по-късно те изгубиха и последната си част от територията в Сирия в полза на местните сили, подкрепяни от коалицията. През декември миналата година Пентагонът съобщи, че британски изтребител е свалил дрон, който е заплашвал Ал-Танф.