Другарски съд за Морфов в Народния

Главният режисьор попитал пиара Велислава Кръстева сега на турски език ли ще играе в театъра

Култура
19:30 - 18 Ноември 2022
8640
Другарски съд за Морфов в Народния

Главният режисьор на Народния театър Александър Морфов ще бъде изправен пред другарски съд, като колегите му в трупата трябва да преценят дали той е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация, надрасквайки с надписи "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" вратата на пиарката Велислава Кръстева. Това потвърдиха пред Lupa.bg източници от Народния театър.

Преди ден директорът Васил Василев е назначил комисия за вътрешна проверка на Морфов, която в близките дни трябва да излезе с решение. От него зависело дали Василев ще освободи главния режисьор или ще му наложи някакво друго наказание. Или пък нещата ще се разминат без последствия за интелектуалеца бунтар. Директорът предприема тези действия след подадена вътрешна жалба от Велислава Кръстева.

В края на октомври вратата на кабинета на Кръстева в Народния театър беше надраскана, а табелката с името й беше изкъртена. Александър Морфов заяви в отворено писмо, че той е извършителят, защото не е съгласен жената, която придружава почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по време на гласуванията му, да представлява Народния театър и работещите в него. Кръстева е дългогодишен говорител на ДПС и депутат от движението, а от лятото е назначена за директор на "Връзки с обществеността" на Народния театър.

Василев назначава за председател на комисията главния секретар на театъра Красимира Стефанова, която по време на правителството на ГЕРБ изпълняваше същата функция в Министерство на културата.

В т.нар. другарски съд влизат актрисите Вяра Табакова и Албена Колева. Първата е председател на синдиката на Народния театър към Съюза на артистите в България, а втората е шеф на синдикалната организация на артистите от трупата към КНСБ. В комисията са и Елина Калина - началник на отдел "Художествени дейности", както и Мари Петоян - експерт "Човешки ресурси" в отдел "Административен".

В жалбата си Велислава Кръстева твърди, че от септември Александър Морфов я е подложил на "тормоз на работното място, основан на политическата й принадлежност към Движението за права и свободи (ДПС), изразяващ се в отправянето на "обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари", както и във вандалско посегателство върху вратата на кабинет 315, в който се намира работното място на Кръстева".

Комисията ще изисква от режисьора на "Хъшове" писмени обяснения, в които той да каже дали е отправял обидни реплики към Кръстева в нейно присъствие и отсъствие, както и дали е извършил посегателство върху вратата на офиса й.

Със заповедта се указва на комисията да поиска писмени обяснения от всички служители в отдел "Връзки с медии и реклама" за това дали са били свидетели на обидни реплики, отправяни към Кръстева. 

От заповедта се разбира още, че комисията трябва да събере всички доказателства", ако има такива, включително, но не само, видеозаписи, снимков материал и други, за изясняване на относимите факти и обстоятелства", както и ако се наложи, да разпита Морфов и Кръстева. Василев ще осъществява контрол по изпълнението на заповедта лично, става ясно още от документа.

Днес следобед "Площад Славейков" разпространи писмен отговор на Александър Морфов по последното развитие на скандала. Обяснението официално е адресирано до директора на Народния театър Васил Василев. Режисьорът отново обяснява мотивите си срещу Велислава Кръстева, като твърди, че театърът се управлява от ДПС, а назначената вътрешна проверка е по комунистически маниер.

Александър Морфов добавя, че при среща с Кръстева преди време я попитал: "Сега на турски език ли ще играем в театъра?", а тя според него тихо му казала: "Ако се наложи". Режисьорът, който по-рано бе наричен от екс пиарката на ДПС и настоящ пиар на Народния "насилник" бе категоричен, че никога не е докосвал Кръстева и никога не е отправял към нея заплахи и обиди.

Още преди няколко дни служебният министър на културата Велислав Минеков поиска политически назначените лица в Народния театър да бъдат махнати, като същевременно даде подкрепата си за Морфов.

Самият Васил Василев заяви миналата седмица, че не възнамерява да се разделя с никого от екипа си. Екипът обаче реши да започне да се разделя с него - Захари Карабашлиев вече подаде оставка като писател/главен драматург на НТ, а Явор Гърдев ще напусне позицията си на щатен режисьор след подготвяната премиера на 30 ноември.

Актьорът Валери Йорданов чрез пост във фейсбук попита "колко актьори и служители, трябва да напуснем Народния, за да разберете, че там се случва нещо нередно?"

В началото на миналата седмица при гостуването на спектакъла на Александър Морфов в Плевенския театър "Антигона" на сцената на Народния театър, той бе бурно аплодиран от десетки колеги и зрители. Развръзката предстои.