Дуда: Западните Балкани да не участват в надпревара без финал

Полският лидер критикува колебанието на ЕС за присъединяването на Албания и Северна Македония

Свят
15:55 - 05 Юли 2019
2833
Дуда: Западните Балкани да не участват в надпревара без финал

Европейският съюз трябва да предложи на държавите от Западните Балкани ясен път към членство в ЕС, за да се докаже жизнеността на европейския проект и да се избегне дестабилизация на региона.

Това призова полският президент Анджей Дуда преди среща на лидерите на страните членки на ЕС и на държавите от Западните Балкани в Познан, Полша, информира ДПА.

Дуда коментира, че не трябва да се изисква от балканските държави да участват в състезание, "в което те не могат да видят финалната линия". Полският лидер разкритикува колебанието на ЕС по отношение стартирането на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония, като добави, че двете държави преминават през тежки реформи с цел подобряване на шансовете си за присъединяване към Общността.

Политическо решение да се продължи с разширяването на ЕС ще е особено добре дошло с оглед на Брекзит, смята той.

Коментарът на Дуда идва на втория ден от срещата за Западните Балкани. Днешните преговори са с фокус приемане на дати за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония.

Лидерите също ще обобщят прогреса като част от така наречената рамка Берлински процес - започната от Германия инициатива през 2014 г., която има за цел да подкрепи интегрирането на държавите от Западните Балкани в ЕС.