Дупница на бунт: Къде е Янек? Мутри - вън!

Топ
14:47 - 01 Октомври 2020
5685
Дупница на бунт: Къде е Янек? Мутри - вън!

Дупница излиза на бунт тази вечер! За 18,30 часа тази вечер е обявен протест пред сградата на полицията в града. Организатор на бунта под надслов „Вън мутрите от Дупница! Уволнение на Динев. Къде е Янек?“ е дупничанинът Любомир Авджийски, юрист към Центъра за мониторинг на правосъдието.

„Преди два месеца, на 31 юли, в Дупница беше отвлечен Янек Миланов - дупничанин, който живее и работи във Франция. Усмихнат човек, с много приятели. Причината за отвличането, която е разпространена от свидетели и медии, е ревността на бодигард на братя Галеви - Васил Капланов. Изчезването на Янек не е изолиран случай, а част от добре развитата през последните 25 години мутренска култура. Много от нас виждаме, че дупнишката полиция забави и не извърши качествено разследване, за да прикрие извършителя/ите. Хората в града са разкъсвани между гнева и страха, но вярвам, че дупничани са смели и ще поискат промяна!

Била извършена вътрешна проверка в МВР по случая и резултатите от нея щели да бъдат публикувани следващата седмица. Такива проверки сме виждали много, без резултати. Ето защо на 01.10.2020 г, четвъртък в 18.30 ч., ще бъда пред полицейското управление в Дупница, за да поискам отговорността и уволнението на началника на полицейското управление - Борислав Динев и изчистването на районната полиция и прокуратура от хората свързани с местната мафия. А също и да кажа "Вън мутрите от Дупница!". Каня всеки, който иска да се присъедини! Заради собственото си достойнство и съвест и за да има какво да кажа един ден на децата си, като ме питат - "Ти какво направи, когато родният ти град беше мачкан? "

Страхът в Дупница трябва бъде пречупен, а институциите да бъдат освободени от влиянието на мафията!“, казва Авджийски в обръщението си към дупничани и съпричастни със случая.

„Янек е всеки един от нас. Не само, защото всеки от нас можеше да е на негово място, а защото всички сме виновни за неговото изчезване. Отговорни сме, защото си мълчахме десетилетия, докато Галевци и други мутри мачкаха бизнеси, достойнства, човешки съдби. Колективното мълчание пред физическия рекет, убийства и изнасилвания е съучастие.

През това време дупнишките младежи се възхищаваха на мутрите и искаха да са като тях, а мнозина дупничани обясняваха колко добре и подредено било като били Галеви и "колко те правели за града". Това е цинизъм от най-висока степен.

Янек и всички ние сме жертва на един и същи Стокхолмски синдром, при който мутри на местно и национално ниво ни мачкат десетилетия, но ние мълчим или дори им кимаме одобрително и се радваме на всяка троха, която ни подхвърлят.

Вече два месеца дупнишките прокуратура и полиция проспиват разследването, въпреки че дори децата знаят основни факти за отвличането на Янек.

На този фон и след един месец цинично мълчание, един главен прокурор дефилира неколкократно до Дупница, за да говори пред медии и да каже, че "разследването продължава" или че "продължава с коне".

Сериозно ли? Сериозно ли ще се задоволим с този театър? Ефективната и работеща прокуратура и полиция говорят с резултати, а не с разходки и интервюта. Капланов беше покрит, докато не отмине общественото недоволство. Надявам се това недоволство да остане и да се превърне в справедлив гняв, понеже то е единственият шанс за Дупница - изчезването на един млад мъж да не остане без последствия.

Правно отговорните лица за разследването в Дупница, или по-точно за липсата на разследване са началникът на полицията и ръководството на прокуратурата в Дупница, както и техните шефове в Кюстендил и София.

Ето защо, единственото, което може да помогне на Янек и на Дупница е не полицейски конни разходки и интервюта, а търсенето на отговорност за закъснялото/липсващо/ разследване и за "местните зависимости". Само така можем да изкупим поне частично изчезването на един млад мъж“, казва още Авджийски.