Двама мъже и две жени задържани за потрошения македонски клуб (ОБЗОР)

Хулиганите са две приятелски семейства от града

Новини
22:17 - 07 Февруари 2023
2337
Двама мъже и две жени задържани за потрошения македонски клуб (ОБЗОР)

Двама мъже и две жени са задържани във вторник за счупената витрина на македонския културен клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград.

Извършителите на хулиганската проява са от града, на около 40 г. По неофициална информация това са две приятелски семейства.

Те са направили пълни самопризнания. Обяснили, че се ядосали от действията на македонските власти, които на 4 февруари не допуснаха българите да почетат паметта на Гоце Делчев. Витрината на клуба бе счупена същия ден около 21,40 ч. По стъклото са хвърлени тухла и два камъка, а по това време в частното помещение, което е на партера на жилищна сграда, не е имало никого.

По случая бе образувано досъдебно производство и 60 часа по-късно полицията разкри извършителите. В района на улицата е имало камери и вероятно по техните записи е станало ясно кои са хвърлили камъните.  

Благодарим на “европейската” македонска полиция - поне не спря тока на официалната ни делегация
Иван Демерджиев: Ще предложа на Християн Пендиков охрана
 
Това стана след напрежението около честването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев. Същия ден македонските власти не допуснаха десетки българи да влязат в РС Македония, за да положат цветя на гроба на войводата. Държаха повече от 5 часа 200 души на ГКПП Деве баир с обяснението, че при токов удар се е сринала компютърната система. Накрая десетки наши получиха забрана за влизане, а трима бяха осъдени по бързата процедура на по 300 евро глоба и забрана да влизат за 3 г. в Северна Македония.

В същия ден българските власти не попречиха на 15-ина македонисти от ОМО “Илинден” да се съберат пред паметника на Гоце Делчев в центъра на Благоевград.

Председателят на македонския клуб Атанас Мазнев разбра от наш репортер, че са разкрити хората, счупили стъкло. “Прекрасна новина, радвам се. Българската държавна власт обаче не изрази становище по този акт на нападение”, каза Мазнев.

Пребитият секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков, който бе изписан от ВМА, ще се настани в жилище, предоставено му от МВнР, съобщи министър Николай Милков.

Външно е отпуснало и дневни пари на Пендиков, за да може той и майка му да се издържат, докато са в България. Двамата смятат, че към момента има заплаха за тях в РС Македония.