Политика
09:10 - 09 Юни 2023
4491
Двама нови депутати се заклеха

Бюнамин Хасан, Веселин Недев, Радослав Василев и Росица Пандова-Йовкова са четиримата нови депутати, които положиха клетва в началото на пленарното заседание днес. Те влизат по банките в залата след избирането на новия кабинет "Денков". Но първо се заклеха двамата Пандова и Василев. След тях и другите ще положат ръка върху конституцията. 

На мястото на ротационния премиер Николай Денков влиза Бюнамин Хасан от 30 МИР -Шумен, който бе втори в листата на ПП-ДБ след академика.

Хасан е депутат в 42-ото Народно събрание от Движението за права и свободи от 13 ноември 2013 г. до 5 август 2014 г. и народен представител в 43-ото Народно събрание от 2014 г. до 2017 г. Завършил е специалност “Българска филология” в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Бил е учител и директор на училище, а дълги години е секретар на Община Хитрино. 

В 49-ото Народно събрание, на мястото на Асен Василев, който е избран за министър на финансите, влиза Веселин Недев от 29 МИР -Хасково.

От 19 октомври 2022 г. до 2 февруари 2023 г. Недев е депутат в 48-ото Народно събрание от Парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Завършил е Природоматематическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, специалност „Счетоводство и контрол“ в Университета за национално и световно стопанство в София и специалност „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Веселин Недев е работил девет години като експерт в отделите „Държавна собственост“ и „Административно-правно обслужване“ на Областната администрация на Хасково. Занимавал се е със семеен бизнес. 

На мястото на избрания за министър на правосъдието Атанас Славов като депутат в Народното събрание влиза Радослав Василев от 27 – МИР Стара Загора.

Василев е депутат в 47-ото Народно събрание от Парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Завършил е специалност „Икономика“ в Университета за национално и световно стопанство в София и магистърска степен по „Публичен мениджмънт“ в Нов български университет в София. 

Като народен представител в 49-ото Народно събрание влиза и Росица Пандова – Йовкова, от 24 МИР – София, на мястото на Андрей Цеков, избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Пандова e граждански активист, защитаващ каузи в здравеопазването с опит в социалния и културния сектор.