Двама пострадаха при инцидент с малък самолет в Русия

Няма жертви и сериозно пострадали

Новини
16:03 - 27 Октомври 2024
873
Двама пострадаха при инцидент с малък самолет в Русия

Командирът на самолет Ан-2 и младо момиче пострадаха при принудително кацане в Ставрополския край на Русия, съобщи пред ТАСС Николай Бондаренко, ръководител на Предгорния окръг.

Инцидентът е станал близо до град Есентуки, когато самолетът, на борда на който имало девет души, загубил мощност и се наложило да кацне аварийно. Пострадал е командирът, който е ударил главата си, но се движи самостоятелно, както и младо момиче.

Пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации в региона уточни, че при инцидента няма жертви и сериозно пострадали. Кацането е извършено на кръстовище на пътя между Есентуки и станица Суворовская, като причините за инцидента все още се изясняват.

Ан-2 е едномоторен многоцелеви биплан от съветската епоха, разработен от Олег Антонов и въведен в експлоатация през 1947 година. Със своята здрава конструкция и проста поддръжка, самолетът се оказва подходящ за експлоатация в труднодостъпни райони и при тежки условия. Ан-2 е произвеждан в голям мащаб в СССР, а по-късно и в Полша и Китай, като намира приложение в широк спектър от дейности, включително селскостопански работи, транспорт, парашутни и дори военни операции.

Този модел се отличава с капацитет за пренасяне на до 12 пътници или товар до 1500 кг и е оборудван с радиален двигател Швецов АШ-62 с мощност от 1000 конски сили. Максималната му скорост е около 258 км/ч, а обхватът - около 845 км, като може да достигне височина на полет до 4500 метра.

Ан-2 е особено популярен заради способността си да излита и каца на къси и неподготвени писти, което го прави изключително ценен за селскостопански дейности и транспорт в отдалечени и труднодостъпни терени. Въпреки своята дългогодишна служба, самолетът продължава да се използва в някои части на света благодарение на своята издръжливост, надеждност и лесна поддръжка.