Две 75-метрови кули изникват тихомълком в София на мястото на завод "Електроника"

Проектът се размина буквално на един сантиметър от процедура в СОС

Общество
21:13 - 17 Октомври 2024
3294
Две 75-метрови кули изникват тихомълком в София на мястото на завод "Електроника"

Теренът на бившия завод "Електроника" в софийския район "Слатина" може да бъде застроен с две гигантски 75-метрови сгради. До тях може да се появят няколко по-ниски тела с височина от около 26 метра. За това алармира в профила си във Фейсбук блогърът Боян Юруков. 

В момента в близост се строи нова отсечка на софийското метро.

Проектът за изменение на подробния устройствен план, който е стъпка към разрешаването на строителството, е одобрен от временния главен архитект на София Богдана Панайотова през септември без много шум. Според общия устройствен план теренът попада в смесена многофункционална зона.

Искането за промяна на устройствения план е внесено от "Белгравия инвестмънтс". Дружеството е с действителни собственици, регистрирани в офшорната зоата Барбадос. Негов управител е Виктор Сергиев, който фигурира в ръководството на редица дружества.

Дружеството е дъщерно на компанията "Бернард инвестмънтс". Фирмата придоби терена и сградите на завод "Електроника" през 2019 г. за сумата от 25.7 млн. лева. Става въпрос за 22.7 дка земя и 33 000 кв. метра разгърната застроена площ.

На терена и в момента има висока сграда - 12-етажната административна сграда на завода, както и още по-ниски производствени и промишлени сгради. "Бepнapд инвecтмънтc" влиза в България с "Изток Тауър" нa 4-и ĸилoмeтъp в Coфия.

Новият комплекс със сигурност ще натовари средата, но би следвало влиянието да е изчислено и отчетено. Тъй като сградите са над 50 метра, за тях се изисква доказване на транспортно-комуникационното обезпечаване. Транспортното проучване е представено още 2023 г.

Много интерес факт около проекта е, че буквално 1 см височина го спасява от задължително одобрение от Столичния общински съвет. Законът за устройството и застрояването на Столична община изисква задължително изработване на работен устройствен план и одобрение от СОС на сгради над 75 метра. Този текст се прилага много интересно – при предходния главен архитект имаше сгради, пуснати на 40 см под прага, при новия временен главен архитект направо се върви по ръба със 75 метра, коментират архитекти. В района на новия комплекс иначе има предимно обществени сгради.