Двуцифрен ръст на обявите за работа в хотели и ресторанти през април

Новини
15:07 - 10 Май 2022
1086
Двуцифрен ръст на обявите за работа в хотели и ресторанти през април

Въпреки Великденските празници и повечето почивни дни, броят на обявите за работа нараства. В някои сектори се наблюдава спад, но като общ брой се отчита малък ръст от 1%.

Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт ДжобТайгър (JobTiger). Броят на обявите за работа е малко над 52 500 и на годишна база се е увеличил с 21 процента (спрямо април 2021 г.), уточняват от компанията.

Продължава двуцифреният ръст на обявите в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство".

През април броят на предложенията в него е нараснал с 14 на сто и вече има над 11 000 обявени позиции за заетост. На второ място по ръст, както и в предходния месец, е секторът "Търговия и продажби" с увеличение от 7 на сто. Следват секторите "Логистика и транспорт" (4 на сто) и "Здравеопазване и фармация" (1 на сто). При останалите сектори се наблюдава спад на броя на обявите - "Производство" (минус 2 на сто), "Строителство" (минус 3 на сто), "Маркетинг и реклама" (минус 7 на сто), "Счетоводство, одит, финанси" (минус 9,3 на сто), "ИТ" (минус 9,4 на сто), "Административни и обслужващи дейности" (минус 9,4 на сто). 

Като резултат от постоянното нарастване на предложенията в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", той е на път да заеме първото място като дял от общия брой обяви и да изпревари традиционния лидер - сектор "Търговия и продажби".

Той все още заема челното място с 21,6 на сто, но води едва с 0,1 на сто сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", чийто дял през април е 21,5 на сто. На трето място продължава да бъде "ИТ" секторът с дял от 14 процента, а след него се нареждат секторите "Производство" (13 на сто), "Административни и обслужващи дейности" (9 на сто), "Логистика и транспорт" (8 на сто), "Счетоводство, одит, финанси" (4,4 на сто), "Строителство" (4,4 на сто), "Здравеопазване и фармация" (3,4 на сто), "Маркетинг и реклама" (2,9 на сто) и "Изкуство" (1 на сто). 

Според анализа на HR компанията, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа в края на април достигат почти 6000 или 11,6 процента от общия брой обяви. Спрямо предходния месец март броят на този тип предложения се е увеличил с 8 на сто, а съотношението им по сектори е "ИТ" (55 на сто), следвани от "Административни и обслужващи дейности" (15 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15 на сто) и "Търговия и продажби" (5 на сто).