Двумесечният Любомир с COVID-19 лекуван като Тръмп

Малкият пациент 11 дни беше на кислород в Пазарджишката болница

Общество
15:20 - 29 Декември 2020
2833
Двумесечният Любомир с COVID-19 лекуван като Тръмп

Най-малкият до момента у нас пациент с Covid-19 - двумесечният Любомир, е бил лекуван в Многопрофилната болница в Пазарджик като американския президент Доналд Тръмп. Бебето беше 11 дни на кислородна терапия в интензивния сектор, преди да се прибере у дома за Коледа.

Стана ясно, че дребосъкът е бил подложен на двустепенна терапия, подобно на тази, благодарение на която американският президент Доналд Тръмп пребори вируса за дни. Вливане на плазма и биопродукти, комбинирани с антибиотична терапия е получил Любомир.

Има два типа лекарства, които медицинските протоколи използват за борба с коронавируса - тези, които директно атакуват вируса и е по-вероятно да бъдат полезни през първата фаза, и лекарства за успокояване на имунната система, които са по-склонни да работят във втората.

Малкият Любомир е бил приет в болница тежко състояние, с висока температура, дихателна недостатъчност и с прояви на септичен шок.

Лекарите обясняват усложнената вирусна инфекция с все още неизградения  имунитет.

В продължение на 20 дни малкият Любомир е бил изолиран от своите родители и те са получавали информация за него само по телефон. На моменти Любомир е хранен чрез сонда. Тежкото му състояние наложило вливане на плазма и биопродукти, комбинирани с антибиотична терапия.

Малкият Любомир е напълно излекуван. По време на престоя си в болницата той е наддал с 600 грама.