Дзинпин: Климатичните ни цели не бива да пречат на нормалния живот

Доставките на енергия все още са основен проблем в Китай след вълната от спирания на тока

Свят
16:51 - 26 Януари 2022
1134
Дзинпин: Климатичните ни цели не бива да пречат на нормалния живот

Амбициозните цели на Китай за вредните емисии не бива да бъдат за сметка на енергийната и продоволствената сигурност или на нормалния живот на обикновените хора. Това заяви президентът Си Дзинпин, давайки знак за по-предпазлив подход към мерките срещу климатичните промени, предаде "Гардиън".

Китай, който е най-големият източник на емисии на парникови газове, е подложен на натиск да предприеме по-драстични действия за справяне с глобалното затопляне. Но на фона на нарастващите икономически предизвикателства страната се притеснява от риска за работните места и растежа, особено в момент, когато се подготвя ключов конгрес на Комунистическата партия, който се очаква да циментира управлението на Си Дзинпин.

В реч, публикувана късно в понеделник, Си заявява пред висшите партийни лидери, че Китай трябва да "преодолее представата за бърз успех" и да действа постепенно.

"Намаляването на емисиите не е свързано с намаляване на производителността и не е свързано с това изобщо да не се отделят емисии", казва Си, цитиран от държавната информационна агенция Синхуа.

"Трябва да се придържаме към цялостното планиране и да гарантираме енергийната сигурност, сигурността на веригата за промишлени доставки и продоволствената сигурност едновременно с намаляването на въглеродните емисии", допълва той.

След националната работна среща по въпросите на икономиката, проведена в края на миналата година, китайските политици неколкократно подчертаха, че през 2022 г. страната ще "даде приоритет на стабилността".

Доставките на енергия все още са основен проблем в Китай след вълната от спирания на тока миналата година. Си посочва пред партийните лидери, че "постепенното изтегляне на традиционната енергия трябва да се основава на безопасното и надеждно заместване с нова енергия".

Китай обеща да ускори прехода към възобновяеми енергийни източници, но ще започне да намалява потреблението на въглища - основен източник на CO2 - едва след 2025 г.