ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти

Това заяви управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард

Свят
12:05 - 28 Септември 2022
1495
ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти

ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти на следващите си срещи, за да укроти инфлацията, дори ако страничният ефект от по-строгите парични и лихвени политики бъде един по-слаб икономически растеж. Това заяви управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. 

"Трябва да върнем инфлацията до 2% в средносрочен план и ще направим това, което трябва, а именно да продължим да повишаваме лихвените проценти през следващите няколко заседания“, каза тя на форум във Франкфурт, посветен на геоикономическите отношения между САЩ и Европа.

Според управителя на ЕЦБ основните причини за инфлацията в еврозоната и в Съединените щати са различни, поради което те трябва да се справят с нея по различен начин. Лагард подчерта, че пазарът на труда и енергийният сектор са двата най-големи фактора за инфлацията и при двете водещи икономики, но енергийните проблеми, включително природния газ, електричеството и всички свързани с петрола продукти, формират 60% от инфлацията в еврозоната, докато в САЩ положението е различно.

"Растежът на заплатите в САЩ е с 5-7%, докато еврозоната отчита по-ниски данни", отбеляза тя, добавяйки, че ЕС е силно ориентиран към предлагането и е изправен пред недостиг на предлагане по различни причини. Затрудненията във веригите на доставки засегнаха "критично" икономиката на еврозоната, а от друга страна, САЩ се движат от търсенето.

Управителят на ЕЦБ също така отбеляза, че валутата на еврозоната може да стане по-доминираща, отколкото е сега, и да представлява повече от 20% от международните резерви, но липсва добър общ капиталов пазар в ЕС, какъвто имат САЩ. "Обратно, причината САЩ да имат добър капиталов пазар се дължи на техните държавни облигации", добави тя, цитирана от БНР.

Лагард коментира и други две условия, които са необходими, за да може еврото да бъде още по-доминиращо, а именно - голяма, значителна икономика, от една страна, и от друга страна - стабилност на нейните институции и други организации, която дава предвидимост на тези, които търгуват и инвестират.

"Европа вече изпълнява тези условия", подчерта тя.