Еделина Кънева печели конкурса за Музикалния театър

Оперната прима събра повече точки от досегашния директор Марияна Арсенова и от тенора Марио Николов

Култура
14:04 - 07 Ноември 2022
7596
Еделина Кънева печели конкурса за Музикалния театър

Оперната и оперетна прима Еделина Кънева получава най-много точки в конкурса за директор на Музикалния театър, съобщиха източници на Lupa.bg. Тя се състезаваше за поста в конкуренция с досегашния шеф Марияна Арсенова и с тенора Марио Николов. 

Предстои Министерство на културата да обяви официално резултатите от конкурса и да съобщи на сайта си дали именно Еделина Кънева ще ръководи трупата в следващите 5 години. Председател на комисията по избора е уважаваният композитор и диригент проф. Пламен Джуров.  Днес Министерство на културата качи в Youtube видеозапис от конкурса, който се проведе на 3 ноември. Комисията вече предаде на министъра на културата проф. Велислав Минеков своето решение. От видеозаписа се чува, че членовете на комисията коментират помежду си, че именно Еделина Кънева има най-много точки, на второ място е класиран Марио Николов, а на трето - Марияна Арсенова.

Акцент в творческата концепция на Еделина Кънева е да се поставят повече произведения на български автори, които сега отсъстват от сцената на Музикалния театър. 

Мандатът на досегашния директор Марияна Арсенова изтече в началото на годината, а конкурс бе обявен през август т.г. от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Eделина Кънева е солистка на Музикалния театър в София над 20 години. Пее от 6-годишна в радиохора. Баща ѝ е треньор и в 8 клас тя се записва да тренира баскетбол. Израства между операта, сатирата и стадиона. Влиза в ролите на Зорика от „Циганска любов“ на Лехар, графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман и още много други.

Еделина Кънева е родена в София и е възпитаник на ДМА "Панчо Владигеров". Прави дебюта си на сцената на Бургаска държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг.

От 1996 година е премиер-солистка в Националния музикален театър "Стефан Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите: "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите: „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’.

Еделина Кънева в дует с Орлин Горанов

Гост-солист е на симфонични оркестри. Има записи за Националното радио и Българската национална телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ и БНТ 2. Тя е инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. От 2012 г. е преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, специалност „Поп и джаз пеене”, а от 2017 г. е музикален режисьор в „Александра Аудио”. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други.

Еделина Кънева като Дона Шеридан в хитовия мюзикъл на Софийската опера "Mamma Mia!"

От 2000 до 2010 г. е постоянен гост -солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите: Аполония, Софийски музикални седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и редица фестивали в Гърция, Израел и Германия.

От 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска опера и балет "Mamma Mia!“ с режисьор акад. Пламен Карталов, в който изпълнява главната роля на Дона Шеридан. Вчера тя участва в 100-то юбилейно представление на хитовия мюзикъл.