Един декар графити ще бъдат изрисувани в София

Двайсет известни художници ще вземат участие в Lucky Hunt Sofia Graffiti Festival

Новини
13:51 - 10 Септември 2024
643
Един декар графити ще бъдат изрисувани в София

Двайсет известни художници ще вземат участие в Lucky Hunt Sofia Graffiti Festival, който се завръща с нова локация - ул. "Бесарабия" 108А и кани всички почитатели на уличното изкуство, животните и класическите автомобили.

Фестивалът се организира от екипа на Sofia Graffiti Tour съвместно с благотворителната организация Lucky Hunt Foundation, която помага активно на стотици бездомни кучета, котки, понита, магарета и други животни в беда. Достъпът до събитието е безплатен за всички желаещи.

Освен локацията, новост в програмата тази есен е и специалната творческа работилница, водена от популярната художничка Елена Мишева. Тя ще демонстрира акварелни техники, с които всеки желаещ ще може да нарисува любимо животно.

Инициативата също е безплатна, подходяща е за деца и възрастни и ще се проведе във втория ден на фестивала, 15 септември, между 14:00 и 18:00 ч. Освен традиционното рисуване върху стени, тази година известни графити майстори ще преобразят класическо Порше 911 на живо пред очите на публиката.

Новата локация на ул. "Бесарабия" 108А ще предостави над 1000 кв. м. площ за създаването на концептуални стени.

И тази есен те ще бъдат разкрасени от над 20 популярни български графити художници. Посетителите ще могат да участват в традиционното ателие за рисуване на тениски, като организаторите са предвидили също зона с храна и напитки, кът за почивка и тематична музика. Основен елемент в програмата са графити работилниците, в които художниците ще демонстрират ценни техники за рисуване със спрей.

В есенното издание на фестивала ще вземат участие Nasimo, Kotk, Teleto, Pyrotechnix crew и още много артисти от цялата страна, а за качествената фънк атмосфера ще се погрижат DJ Skrugie и DJ Juju. Програмата по часове в двата дни е:

10:00 - 18:00 Рисуване на концептуални стени от 20 артисти
11:00 - 13:00 Графити работилница - първи стъпки в съвременно градско изкуство
14:00 - 16:00 Графити тениски - донеси своята бяла тениска. Нарисувай я заедно с нас и си тръгни с изкуство за обличане
14:00 - 18:00 Музикална селекция от Skrug и DJ Alphabet
14:00 - 18:00 на 15 Септември - Акварел работилница с Елена Мишева

Събитието на 14 и 15 септември продължава да развива темата за социализирането на непопулярни столични локации чрез изкуство. Произведенията, които ще бъдат създадени по време на Lucky Hunt Sofia Graffiti Festival, ще обогатят трайно визуалната градска среда в кв. "Хаджи Димитър", тъй като голяма част от графитите ще се виждат и от преминаващия наблизо ключов столичен булевард "Владимир Вазов".

По-рано тази година организаторите от Sofia Graffiti Tour реализираха успешно изданието Sofia Urban Art под моста "Чавдар" в София, което привлече над 2000 любители на уличното изкуство и преобрази над 600 кв. м. от градската среда.