Еднополовите бракове вече са законни в Мексико

Свят
11:26 - 27 Октомври 2022
1516
Еднополовите бракове вече са законни в Мексико

Еднополовите бракове станаха законни в Мексико, след като щатът Тамаулипас стана последният в предимно католическата страна, който ги одобри, съобщи местният Конгрес.

Решението на северния граничен щат сложи край на 12-годишното пътуване към национално брачно равенство, започнало през 2010 г., когато столицата Мексико Сити стана първата, в която се сключиха еднополови съюзи.

Тази стъпка беше последвана от декларация на Върховния съд пет години по-късно, в която се посочва, че забраната за еднополовите бракове е противоконституционна.

"Конгресът на Тамаулипас одобри реформите в член 132 от Гражданския кодекс на щата, за да признае правото на еднополовите бракове", се казва в изявление на институцията.

"Няма хора от първа или втора класа, всички хора трябва да се ползват от това право", заяви местната конгресменка Нанси Руис от консервативната Партия на националното действие (ПАН), която насърчи реформата.

Тази година равенството между браковете беше одобрено в седем други щата - три от тях през последните две седмици.

В пет от 32-те щата на Мексико, където брачното равенство е въведено чрез съдебни решения или укази на губернаторите, то все още очаква "законодателно хармонизиране", заяви политологът и ЛГБТК активист Хенаро Лозано.

"Но то вече е реалност в цяло Мексико. Благодаря на всички активисти и законодатели, които я подкрепиха през годините", написа Лозано в Туитър.