Едва в 11 от 61 държавни болници заплатите на персонала са прилични

В останалите 50 лекари и сестри не получават постигнатите в колективния трудов договор нива на заплащане

Новини
15:56 - 17 Юни 2023
3031
Едва в 11 от 61 държавни болници заплатите на персонала са прилични

Опитите на редица правителства да накарат болниците да увеличат заплатите продължават да удрят на камък. Едва в 11 от 61 държавни лечебни заведения са постигнати нивата, договорени в последния колективен трудов договор /КТД/ за системата. Това показват данни, огласени от новия здравен министър проф. Христо Хинков в отговор на парламентарен въпрос, които СЕГА публикува. Те не показват реалните възнаграждения на персонала в болниците, а само дали отговарят на предвиденото в КТД.

Министерството на здравеопазването упражнява правата на държавата в 61 лечебни заведения за болнична помощ. Според справка към април 2023 г. едва 11 от тях са достигнали нивата за всички категории персонал, като 9 от тях са в София - УМБАЛ "Св. Екатерина", УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", "Майчин дом", УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", УСБАЛЕ "Акад. Ив. Пенчев", СБАЛИПБ Проф. Иван Киров", Националната кардиологична болница, УСБАЛ по онкология и "Лозенец". В списъка на изрядните са още Специализираната белодробна болница "Цар Фердинанд І" в с. Искрец и болницата за рехабилитация в Марикостиново, Петричко.

Според действащия в момента колективен трудов договор заплатата на лекар в обикновена болница трябва да е минимум 1900-2050 лв., а в университетска - минимум 2000-2200 лв. Освен от вида на болницата, възнаграждението зависи и от това колко специалности има медикът. За главна медицинска сестра възнаграждението не бива да пада под 1550 лв. За старша минимумът е 1500 лв., а за редовите медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и пр. минималното заплащане е 1450 лв. месечно. По-ниските категории като санитари и др. трябва да получават поне 910 лв.

Това, че болниците не са достигнали минималните нива, не означава, че лекарите получават по-малко от 2000 лв. например. Навсякъде върху основната заплата се разпределят допълнителни възнаграждения, които всъщност управляващи от няколко правителства се опитват да изсветлят. По-голям е проблемът при медицинските сестри, където често заплащането наистина е минимално, а натоварването - огромно.

Още по-голямо изоставане от КТД има при общинските болници, които често финансово са на ръба. От 120 общински лечебни заведения, само 15 са достигнали нивата по договор за всички категории персонал.

В останалите лечебни заведения са достигнати частично нивата на определените с КТД заплати, т.е. за определени категории са достигнати, а за други - не, съобщи още в парламента проф. Хинков.