ЕК: Има голяма вероятност за Брекзит без сделка

Дълбоко разделеният британски парламент отхвърли договорената предишна сделка

Свят
15:20 - 03 Септември 2019
1497
ЕК: Има голяма вероятност за Брекзит без сделка

Вероятността за Брекзит без сделка е много голяма и гражданите и компаниите на страните от Европейския съюз трябва да са готови за излизане на Великобритания от блока на 31 октомври, каза днес говорителка на Европейската комисия, цитирана от Ройтерс и БТА.

В Лондон британски депутати се опитват да да спрат премиера Борис Джонсън от предизвикване на онова, което смятат за пагубен Брекзит без сделка, на фона на спекулации, че правителството може да свика предсрочни избори на 14 октомври.

"Работната ни хипотеза е, че ще има Брекзит на 31 октомври", заяви говорителката на ЕК Мина Андреева.

Попитана дали излизането на Великобритания без сделка сега е най-вероятният сценарий, тя отговори: "Бих казала, че има много голяма вероятност, и всъщност това е причината, поради която отправяме това последно послание - да се подготвим за Брекзит без сделка".

Най-добрият вариант ще бъде Брекзит със споразумение, добави Андреева.

Дълбоко разделеният британски парламент отхвърли договорената от предишния премиер Тереза Мей сделка за Брекзит с ЕК три пъти. Според сегашния министър-председател предпазният механизъм за Северна Ирландия трябва да бъде изваден от споразумението, за да може то да бъде ратифицирано от Великобритания.