ЕК представя промени в методологията за разширяването на ЕС

Фон дер Лайен изрази надежда в следващите месеци държавите от Общността да запазят единство

Свят
12:09 - 14 Януари 2020
982
ЕК представя промени в методологията за разширяването на ЕС

Европейската комисия ще представи след няколко седмици предложенията си за променена методология за разширяването на ЕС. Това съобщи пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че е време Северна Македония и Албания да получат "истинска перспектива" за ЕС. По нейните думи всички държави от региона имат нужда от подобна перспектива. За промените преди няколко месеца настоя Франция, която единствена не подкрепи предложението Скопие и Тирана да получат дата за начало на преговорите за присъединяване, предава БТА.

По повод започналото хърватско председателство на Съвета на ЕС Фон дер Лайен изрази надежда в следващите месеци държавите от Общността да запазят единство, особено по въпросите за следващия бюджет и за оттеглянето на Великобритания. По нейните думи миграцията ще остане сред предизвикателствата пред ЕС.

Предизвикателствата пред нас стават все по-шумни и опасни, носят повече напрежение. Време е съзидателните сили да изтласкат разрушителните. Насилието винаги продължава, докато не бъдат възобновени преговорите и тук е силата на ЕС, защото имаме огромна дипломатическа мощ, посочи Фон дер Лайен. Време е Европа да затвърди мястото си на световната сцена като водеща търговска сила, да задълбочи връзката си с НАТО и да поеме по-голяма отговорност за себе си, добави председателят на ЕК.

Хърватският премиер Андрей Пленкович посочи, че председателството ще положи усилия Скопие и Тирана да получат дата за преговори с ЕС. Той призова ЕС да запази изискванията за присъединяването на нови държави и да оценява всеки от кандидатите според собствените му заслуги. По неговите думи държавите, предприели необходимите промени, трябва да бъдат добре дошли в ЕС.