ЕК разхлаби мерките за сезонните работници - пусна ги да пътуват

Общество
19:46 - 30 Март 2020
5329
ЕК разхлаби мерките за сезонните работници - пусна ги да пътуват

Въпреки пандемията и ограниченията за пътуване, въведени в Европа и по света, Брюксел излезе с предписание рестрикциите да не важат за определени хора, сред които са и сезонните работници в селското стопанство.

Останалите са здравните специалисти, транспортният персонал, служителите на границите, дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарен персонал, транзитно преминаващи, хора, които имат неотложни семейни причина, лица които се нуждаят от международна закрила.

Макар че в редица държави на хората им е забранено да излизат от вкъщи, а разходката в парка се наказва със солена глоба, според Комисията с пускането на определени категории лица да пътуват се решават практическите проблеми на гражданите и компаниите, засегнати от мерките срещу коронавируса.

Въпреки че е разбираемо, че държавите членки са въвели контрол по вътрешните граници, за да ограничат разпространението на коронавируса, е наложително ключовите работници да могат да стигат до местоназначението си незабавно, се посочва в съобщението на ЕК.

“Хиляди жени и мъже работят усилено, за да сме в безопасност, здрави и с храна на масата. Те трябва да преминат границите на ЕС, за да продължат да работят. Наша колективна отговорност е да гарантираме, че те няма да са възпрепятствани, като същевременно вземаме всички предпазни мерки, за да избегнем по-нататъшното разпространение на пандемията”, обясни Никола Шмит, комисар по въпросите на работните места и социалните права, цитира Euractiv.

Комисията настоятелно призовава страните членки да създадат лесен режим за преминаване на посочените категории работници, включващ и здравен преглед.

По отношение на сезонните работници, особено в селскостопанския сектор, държавите-членки са помолени да обменят информация за различните си нужди на техническо равнище и да установят специфични процедури за осигуряване на безпроблемно преминаване на такива работници, за да се отговори на недостига на работна ръка в резултат на кризата, смята Комисията.

Великобритания например разчита на 90 000 работници от чужбина за селското си стопанство. Някои големи ферми вече изпращат чартърни полети, с които да осигурят хора за прибирането на реколтата, застрашена иначе да изгние по полето.