Лекар пророк: Човечеството ще бъде изправено пред безпрецедентна глобална епидемия

Ще настъпи глобална рецесия и спад, вещае д-р Лари Брилиант

Общество
18:14 - 30 Март 2020
5290
Лекар пророк: Човечеството ще бъде изправено пред безпрецедентна глобална епидемия

През 2006 г. д-р Лари Брилиант обяви, че в бъдеще човечеството ще бъде изправено пред безпрецедентна глобална епидемия. Лекарят използва опита, натрупан по време на елиминирането на едра шарка, грип, полиомиелит и сериозно предупреди световната общност за опасността.
 
"Един милиард души заразени. Около 165 милиона ще умрат. Ще настъпи глобална рецесия и спад, и последиците от един до три трилиона долара за нашата икономика ще бъдат много по-лоши, отколкото сто милиона смъртни случаи", каза той пред списанието.
 
Сега изявленията на Брилиант не изглеждат толкова нереалистични, пише изданието. Журналисти от Wired решили да разговарят с епидемиолог и да разберат прогнозите му за това кога сегашната пандемия на новия коронавирус ще спре.
 
По време на интервюто Брилиант отбелязва, че цялата епидемиологична общност отдавна говори, че със сигурност ще дойде мащабна пандемия - въпросът е само кога.
 
Според него това е най-опасната пандемия „в целия ни живот“. Лекарят подчерта, че особеността на новия коронавирус е, че хората не са имали имунитет към него в резултат на предишни инфекции.
 
„Това означава, че той е в състояние да зарази 7-8 милиарда от нашите братя и сестри“, казва той.
 
В същото време Брилиант отбелязва, че пациентите с COVID-19 обикновено развиват имунитет към вируса.
 
Лекарят говори одобрително за стъпките, които предприемат властите по целия свят: ограничаване на движението на хора, изолация в дома, поддържане на дистанция.
 
„Това е правилно, защото трябва да отдалечим заразените с инфекцията навреме“, казва източникът.
 
Брилиант обясни, че подобни мерки ще дадат време на учените да създадат ваксина срещу новия коронавирус и „ще постигнат целенасочената цел на епидемиолозите“.
 
"Първо, това е достатъчно голям брой от заразените, които са получени имунитет, и второ, наличието на ваксина. Комбинацията от двете е достатъчна за получаване на" колективен имунитет ", който обикновено обхваща 70-80% от населението."
 
Брилиант изрази надежда, че лекарството срещу коронавируса също ще има превантивен ефект.
 
Епидемиологът обърна внимание на значението на универсалното тестване на населението за инфекция.
 
"Тестовете могат да играят осезаема роля. Това, от което се нуждаем, е случайна вероятностна извадка в цялата страна, за да разберем къде по дяволите е този вирус", каза той.
 
Освен това сега хората не трябва да пренебрегват медицинските маски, за да се защитят, добави той.