Екатерина Захариева: Български език ще се учи в Украйна

Нашият език се преподава в 42 държавни учебни заведения в Одеска област

Новини
14:29 - 19 Април 2019
2158
Екатерина Захариева: Български език ще се учи в Украйна

България е получила гаранции от Украйна, че въпреки административно - териториалната реформа там, ще се запази изучаването на български език. Това обясни по време на петъчния парламентарен контрол външният министър Екатерина Захариева.

Повече от 250 000 етнически българи живеят в Болградски район на Одеска област, което прави общността една от най-големите.

Захариева съобщи още, че в началото на май предстои да бъде подписан протокол между България и Украйна на ниво образователни министерства, за да се гарантира изучаването на майчин език. Това е належащо, след като в Украйна наскоро бе приет закон за образованието, който цели утвърждаването на украинския език в образователната система: „В Украйна българският език като втори език се изучава в 42 към момента украински държавни учебни заведения. Към момента е гарантирано изучаването. Изцяло ново българско училище в Одеса е договорено между българския министър-председател и украинския президент, като предстои уточняване дали това училище ще бъде украинско училище с много засилено изучаване на български език, българска литература, българска история и други предмети, или ще бъде частно българско училище“.