Екатерина Захариева: Време е да отменим ограничителните мерки и да отворим границите

Външните министри от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19

Новини
22:03 - 22 Април 2020
9496
Екатерина Захариева: Време е да отменим ограничителните мерки и да отворим границите

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства предложената от Европейската комисия стратегия за излизане от кризата с коронавируса и общоевропейските усилия по репатриране на граждани на ЕС от трети страни, включително и българи.

Тя представи България днес на заседанието на Съвета „Външни работи“, състояло се чрез видеоконферентна връзка. Министрите на външните работи от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19, приноса на Съюза в глобалните усилия за справяне с пандемията и подкрепата му за трети страни.

„Смятам, че стратегията за излизане от кризата, предложена от Европейската комисия, е много важна“, каза Екатерина Захариева.

Според нея когато настъпи моментът за отмяна на ограничителните мерки и отваряне на границите в рамките на ЕС, необходимостта за това трябва да бъде потвърдена от научни, експертни данни. В същото време, когато дойде време за излизане от кризата с коронавируса, страните от ЕС трябва постепенно и координирано да започнат да отменят ограничителните мерки, за да бъде избегнат рискът от пренасяне на заразата от една държава в друга.