Екокатастрофа: Реките ни- пълни с боклуци и отрови

Здраве
17:07 - 14 Май 2021
5915
Екокатастрофа: Реките ни- пълни с боклуци и отрови

При все по-проливен дъжд на преден план излиза един огромен проблем на България- замърсените реки и язовири.

Придошлите реки често вадят на показ несметни количесва боклуци. След отводняването се образуват цели сметища.

По данни на екологични организации реките на България стават все по-замърсени или изчезват заради неправомерно построени ВЕЦ-ове или изхвърляне на отпадъци от производства. От няколко години се изнася информация за тревожни примери в цялата страна, според които сред най-замърсените реки е р. Искър. Освен това язовир "Пчелина" близо до Перник е на прага на екологична катастрофа, той е част от огромен проблем, наречен "състояние на р. Струма".

Състоянието на река Янтра също буди тревога. Растителността предпазва от ерозия, но заради разчистване на речни дъна се стига до тотално обезлесяване и изгребване на наноси от речното корито. 

Към момента на 325 реки в страната ни има построени 270 водно-електрически централи, а още 200 са получили разрешение за строеж, информират от WWF. 

Свикнали сме да възприемаме ВЕЦ-овете като „зелена енергия“.

На практика обаче те представляват преградни съоръжения, които променят коритата, скоростта и течението на реките, и така блокират възможността за миграция на десетки видове риби и безгръбначни. Рибните проходи, които се строят по изискване на закона, обикновено пропускат много малко риби и не им позволяват да следват обичайния си маршрут.

През последните 20 години 60% от рибните популации в Дунав и притоците му са изчезнали, а в Червената книга на България вече има 50 вида риба – 4 изчезнали и 46 застрашени. Сред тях са и есетрите – древен вид, появил се преди 200 милиона години.

Заради липса на канализация Симеоновска река открай време служи като канал на жителите на столичния кв. „Симеоново". Тя попада в списъка на 29-те реки и 3 язовира с най-замърсени води. 

Сред другите най-замърсени реки е Бели Лом, която служи за напояване на десетки декари обработваеми земи. Отклонения от нормите в нейните води са отчетени край с. Писанец и след Разград. Сред замърсените по-големи реки в страната са Русенски Лом, Банска Луда Яна, Ерма, Ахелой и Айтос.

Замърсена е и старозагорската река Сазлийка, където се практикува спортен риболов.

Цианидно замърсяване на реките

Наскоро бе установено замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди около 20 пъти над нормата в района на Пловдив. Смята се, че има неправомерни действия от страна на "Лъки Инвест" АД. По данни на еколозите обаче замърдявания с подобни опасни вещества има в резлични части на България.

Според доклади вече 85% от реките у нас са замърсени в някаква форма.