Екоминистърът смрази ВЕИ-тата: Как ще борим боклука от фотоволтаиците?

Политика
09:28 - 20 Юли 2023
3173
Екоминистърът смрази ВЕИ-тата: Как ще борим боклука от фотоволтаиците?

Няма основания за безпокойство, а измерванията са много по-засилени и по-активни от нормалното. Това увери за ситуацията по Черноморието министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който е и бивш служебен екоминистър и експерт по климата.

"Страховете имат комплексен източник. Трябва да има добра почва – достатъчна степен на недоверие в институциите, в официалната информация, в науката и тази почва я има у нас. Въпросът е кой, как и какво ще засади в тази почва. Руската хибридна пропаганда насочва активността си именно към този тип страхове, атакува ги и започва да разказва как избухването на "Нова Каховка" ще доведе до тежки замърсявания в Черно море". 

Юлиян Попов акцентира върху огромното екологично замърсяване вследствие на войната в Украйна. Той нарече ситуацията "катастрофа, която се разраства все повече" и прогнозира, че "ще отнеме много години и огромни ресурси, за да бъде възстановена земята на Украйна, реките, въздухът".

Относно оборудването от АЕЦ "Белене", което ще бъде предоставено на Украйна, Попов заяви, че това е "освобождаване от един воденичен камък на нашата шия".

"Продаваме актив, който на нас не ни трябва. От друга страна се освобождаваме от бреме, което създава неоснователни очаквания сред хората. Създава корупционни нагласи и апетити."

По темата с прекратяването на концесията на "Лукойл" на пристанище Росенец екоминистърът посочи, че "когато нещо не е реално под контрола на българската държава, тогава ние живеем в една неяснота, а щом си върнем територията, можем да я следим".

"Фотоволтаичните отпадъци още не са се натрупали, но фотоволтаичните панели са материали, които не могат нормално да бъдат рециклирани. Имат нужда от специален подход при рециклирането. Трябва да се създаде цяла индустрия, която се създава в момента глобално. Те ще нарастват, соларната енергия се разраства. Може да очакваме след 10-15 години доста сериозно нарастване на вече използвани фотоволтаици", коментира Юлиян Попов пред БНР. По думите му този процес е под контрол, но не е спешен, а стратегически.

"Въглищните централи ще загинат по икономически причини и ние трябва да сме готови за това загиване", каза още Попов.

Решението на съда за ТЕЦ "Брикел" не означава, че централата "ще продължи да цапа за вечни времена", отбеляза той.