Екшън в НС: ПП-ДБ атакуват Желязков, докладът за "Боташ" не е внесен

Мартин Димитров обвини парламентарния шеф, че замита скандалния договор под килима

Топ
14:42 - 19 Април 2024
2723
Екшън в НС: ПП-ДБ атакуват Желязков, докладът за Боташ не е внесен

Председателят на парламента Росен Желязков бе атакуван от депутатите от ПП-ДБ, като ги обвини, че целят да го свалят от председателяския пост чрез хватки с правилника за работа на Народното събрание.

Извънредното заседание започна малко след 14 часа, а като първа точка в дневния ред е гласуване на доклада за комисията, която разследва договора между "Булгаргаз" и турската фирма "Боташ". Парламентарната сбирка поискаха вчера от ПП-ДБ.

Днес обаче се оказа, че докладът не е внесен в деловодството на парламента, т.е няма какво да се гласува.

На трибуната излезе Мартин Димитров от ПП-ДБ, който обвини Желязков, че търси начин да "покрие темата" за един от "най-скандалните договори в новата българска история" и определи поведението му като неразумно.

"Г-н Станков, ако смятате, че сам не можете да занесете доклада, аз ще дойда с вас. Вземете доклада, хващам ви за ръка и двамата ще го занесем в деловодството. Аз съм наличен да отидем двамата сега и да го внесем в деловодството", обърна се Димитров към шефа на комисията за "Боташ" Жечо Станков от ГЕРБ. И продължи: "Вижте какво правите, г-н председател, в момент вие, при положение, че има само още една пленарна седмица, вие искате да заметете цялата тази история по един крайно недостоен начин. Обръщам се към вас за следното - ще поискаме ново извънредно заседание, ако трябва, но в момента отговорността, която беше на Румен Радев и неговия екип вече става солидарна отговорност на ГЕРБ".

"Г-н председател, вие трябва да сте равно отдалечен от всички парламентарни групи. Вие самият нямате ли интерес тази тема да бъде обсъдена и да бъдат взети мерки, да има истински дебат и да бъде внесен доклада, питахте ли г-н Станков защо не го внася? Той какво ви отговори? Призовавам ви да се държите сериозно и отговорно, другото е наистина срамно", обърна се Димитров към Желязков.

"Всичко това, което споделихте с аудиторията, имаше една единствена цел - да създадете усещането за системност, за да приложите по-обективно чл. 5 ал. 1 предложение второ от правилника. Уверявам ви, че този дебат съм го насрочил в извънредно заседание по ваше искане", отговори му Желязков.

Чл. 5 ал. 1 т. 2 от правилника е за предсрочно сваляне на председателя на парламента. Вътре пише, че по писмено предложение на поне една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност, шефът на парламента или негов заместник могат да бъдат свалени.

За оставката на Росен Желязков се обяви първо съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков в сряда заради отказа му да даде думата на шефа на НЗОК Станимир Михайлов при свалянето му от поста, а после и лидерката на БСП Корнелия Нинова тази сутрин заради нови промени в правилника, въведени от Желязков.

Общо ПП-ДБ и БСП имат повече от една трета - 86 депутати.