ЕКСКЛУЗИВНО Заев от "Пирогов": Вярваме на българското разследване, сред загиналите има сърбин и белгиец

Новини
10:19 - 23 Ноември 2021 (обновена)
5714
ЕКСКЛУЗИВНО Заев от "Пирогов": Вярваме на българското разследване, сред загиналите има сърбин и белгиец

Страшна трагедия се случи. За съжаление с много жертви. Благодаря на българските власти за бързата реакция, на премиера Янев, че информира премиера Заев. Искам да благодаря и на шефа на болница "Пирогов". Това заяви здравният министър на Северна Македония Венко Филипче.

Има няколко члена на едно семейство сред пострадалите. Най-младият член от него е момиче на 16 години. Останалите са на около 40-50 години, допълни той.

Травмите не са тежки, в стабилно състояние са, няма опасност за живота им.

"Ще бъдем много благодарни на българските власти да открият причините за инцидента и да ги споделят с Македония. Със сигурност гражданите на България и Македония ще искат да знаят какво се е случило. Знаем, че това е голям пожар и поради него са загинали хора, но дали е избухнал в катастрофата или преди нея, ще кажат експертите. Голяма трагедия, болката ни е огромна, съболезнования към семействата на загиналите", каза Зоран Заев пред журналисти.

"Да, някои от тези, които са били на задните седалки, са успели да счупят прозорците и да излязат. Някои от роднините им вече са в България. Благодарни сме на всички. Сутринта в 3 часа получих информация от Стефан Янев. Знам всичко какво се случва. Директно от премиера Янев се информираме", каза Заев.

"Професионалните служби очакваме да кажат за причините за инцидента. Всички са граждани на Северна Македония, един е от Сърбия. Били са в Истанбул на екскурзия. Има и един човек с белгийско гражданство", обясни още Заев.

"Беса Транс е фирмата, която често прави превози Скопие - София - Истанбул. Не знам повече, само как се казва фирмата", каза Заев.
  
"Не може аз да знам дали автобуса е бил с превишена скорост", добави Зоран Заев в отговор на малоумен журналистически въпрос. 

Заедно със Заев в "Пирогов" пристигна и министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Снимки: Агнес Методиева