Ексминистър Станков: Решението на ВАС за "ДПС - Ново начало" не може да бъде оспорено

Подаването на документи по електронен път е законово уредено, няма изненади, заяви юристът

Новини
20:33 - 11 Септември 2024
3326
Ексминистър Станков: Решението на ВАС за "ДПС - Ново начало" не може да бъде оспорено

„По силата на Закона за електронното управление, който е цитиран в мотивите на решението (на Върховния административен съд за регистрацията на „ДПС-Ново начало“ - бел. ред.), подаването на документи по електронен път е законово регламентирано и в този случай не може да бъде оспорено. За мен това решение на съда не е изненада“.

Това заяви юристът и бивш министър на правосъдието Антон Станков пред Би Ти Ви.

Той каза, че не е изключен вариантът някой от „ДПС-Доган“ да оттегли регистрацията.

„Теоретично е възможно, също може да бъде направено с електронен подпис. Там сроковете мисля, че текат до края на денонощието“, допълни Станков. 

Заявлението е подписано от двамата представляващи коалицията, посочва съдът
По думите му развитията в ДПС показват процеси на трансформация.

„Личният ми извод е, че може би това се случи заради вдигането на парламентарното участие на ДПС доколкото аз съм запознат и съм наблюдавал процесите г-н Доган винаги се е стремял да бъде в балансираща функция и е избягвал да лидира, което е много добра стратегия. Партиите трябва да си направят сериозни изводи, че една част от тях, не всички, са загубили връзка с избирателя и губят опора“, каза юристът.

По думите му случаите с „Осемте джуджета“, Мартин Божанов Нотариуса и Петьо Еврото индикират за лоша кадрова политика и проблеми в юридическото образование.

„До тук традиционният подход към съдебната реформа е преструктуриране. Винаги се изтъкват проблеми на структурата и никога на кадруването, кариерното израстване, поощряването на кадърните хора. За мен трябва да се тръгне от сериозен поглед върху финансирането на съдебната власт. Трябва финансите на съда да бъдат публични, като данъкоплатци трябва да ни е ясно колко пари се дават за това“, посочи Антон Станков.