Експедиция по Амазонка се срещна с изолирано племе

Бразилия допуска контакт с Корубо само за опазване на живота на представителите му

Новини
14:26 - 06 Април 2019
8334
Експедиция по Амазонка се срещна с изолирано племе

Експедиция, търсеща изолирано амазонско племе, се срещна с него, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Агенцията за местното население Фунай публикува във Фейсбук снимки на хора от етническата група Корубо и членове на експедицията.

Експедицията до резервата в долината Жавари в Северозападна Бразилия е най-голямата от този вид от повече от две десетилетия. Тя се състои от около 30 души, включително хора от племето Корубо и от други етнически групи. Целта е да бъде предотвратен евентуален кървав конфликт между две племена Корубо и Матис. 

В долината Жавари живеят най-много изолирани племена в света. Племето Корубо се оплака от нападения на Матис. Матис също се опасяват от отмъщение. Конфликтът между тях започна през 2014 г.

Експедицията тръгна по р. Коари на 3 март. Тя остана под карантина девет дена преди да потърси племето Корубо, за да не им предаде някоя болест. За първи път групата се натъкна на двама ловци от Корубо на 19 март. Ръководителят на експедицията нарече срещата "доста емоционална", защото двамата мъже били братя на човек от групата и го мислели за мъртъв. След това експедицията се срещна с всички 34 души от племето Корубо, които са прегледани и ваксинирани. Всички са здрави, с изключение на един човек, болен от малария. 

Според бразилското законодателство контакт с изолираните племена може да бъде установяван само като последна стъпка за опазване на живота на представителите му. 

Инициативата на бразилската агенция за местното население е с подкрепата на армията, полицията и здравните власти.