Експериментално лечение на ХИВ дава нов шанс на 200 пациенти в Уганда

Смята се, е инжекционна терапията превъзхожда ефикасността на оралните таблетки

Новини
13:57 - 22 Декември 2022
873
Експериментално лечение на ХИВ дава нов шанс на 200 пациенти в Уганда

200 пациенти с ХИВ в Уганда са подложени на експериментално лечение с инжекции, които се поставят само веднъж на два месеца, пише Ройтерс.

Изпитанието е одобрено от Световната здравна организация (СЗО) и е започнало да се провежда от октомври миналата година. Крайните резултати ще бъдат обявени през 2024 г., информира БТА.

Инжекцията, одобрена както от СЗО, така и в САЩ, съдържа комбинация от лекарствените препарати каботегравир и рилпивирин. Терапията е разработена от британския производител на лекарства GlaxoSmithKline и представлява първата опция срещу ХИВ без хапчета, а

проучванията досега показват, че дори превъзхожда ефикасността на оралните таблетки.

Паралелни изпитания на лечението с инжекции се провеждат в Кения и Южна Африка.

Уилям Тамале, мениджър на програмата с инжекционния антиретровирусен препарат в Съвместния център за клинични изследвания на Уганда, каза, че лекарствата са „много обещаващи“ в страната, където над 3% от населението живее с ХИВ/СПИН.

Според последните данни на UNAIDS приблизително 570 млади жени на възраст от 15 до 24 години се заразяват с ХИВ всяка седмица в Уганда. На африканския континент Уганда е на второ място след Южна Африка, където 2363 души се заразяват седмично. Приблизително 1,5 милиона угандийци са заразени, основно по хетеросексуален път. В много области на страната половината от смъртните случаи при възрастни са причинени от ХИВ.