Експерт пред Lupa.bg: Грешка на Бошнаков е разбила самолета му

Бизнесменът може да е пил преди да седне в кабината

Ексклузивно
14:46 - 03 Април 2019
2933
Експерт пред Lupa.bg: Грешка на Бошнаков е разбила самолета му

Пилотска грешка е довела до трагедията с разбилия се самолет "Чесна", погубила живота на семейство Бошнакови, разкри авиационен експерт пред Lupa.bg. Не е изключено пилотиралият машината бизнесмен да е ударил и 2-3 бири преди да седне в кокпита, уклончиво обяви специалистът. 

"Навлизането на толкова малък самолет като този в облачни маси с развитие на кумулусите с голяма вертикална мощност е изключително опасно, особено когато е съпроводено и с турбуленция", обясни спецът на летище София. Той е на мнение, че Георги Бошнаков е допуснал груба грешка в пилотирането на малката машина, на чийто борд бяха съпругата и двете му дъщери. Експертът обясни още, че често при преноса на въздушни маси тези облаци изглеждат слоесто-дъждовни, но под основата им има разкъсани дъждовни и оловносивата окраска не се вижда, докато пилотът не навлезе във вътрешността им.

"Дъждът, който пада от такъв облак обикновено е бурен и опасен дори за по-големи самолети. В допълнение от турбуленцията лесно може да се намали тягата, авиаторът да загуби ориентация и да насочи самолета не към излизане от масата, а към опасно снишаване", добави той.

Не е ясно и дали самолетът е бил в изправност, как е бил поддържан и дали е преминал всички тестове, необходими преди полет. И българските, и македонските власти са в очакване на резултати от аутопсията на телата на фамилия Бошнакови. Машината не може да бъде изтеглена, за да се направи техническа експертиза, тъй като се е разбила в много трудно достъпна местност. Черни кутии няма. 

Бошнаков се е свързал с контролната кула на скопското летище, веднага щом усетил турбуленцията. След това съобщава, че вижда голям облак. Комуникацията се води на английски език, но ръководителят на полети го упътва да се насочи към Солунска глава, където със сигурност било чисто. Следва спор между наземните експерти. При повторен опит някой от тях да установи връзка с Бошнаков, самолетът изчезва от радарите, а бизнесменът така и повече не се обажда.