Експерт пред Lupa.bg: Над 100 млн. лева са събраните пари от санкции на пътя за година

Създадохме удобства да се събират повече пари, а не създадохме удобства за шофьорите, отбеляза Христо Радков

У нас
19:30 - 26 Януари 2024
5179
Експерт пред Lupa.bg: Над 100 млн. лева са събраните пари от санкции на пътя за година

Сривът на електронната система за заплащане на глоби от шофьорите е аналогичен на проблема, който имаме с е-рецептите. Заданието на софтуера се пише от хора, които дори аналогово не разбират какво трябва да направят. Дигитализацията е бъдещето, тъй като грешките се свеждат до минимум, но въпреки това ги има. Това заяви пред Lupa.bg Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите.

"Знам за много колеги, които са си платили санкциите, но впоследствие се оказва, че това не е отразено в НАП. КАТ и данъчните трябва да си комуникират помежду си. Когато платите на едното място, това трябва веднага да излиза на другото. Самата система за санкциите от много години е електронна и когато ни спрат, служителите на Пътна полиция в таблета проверяват дали имаме връчени или неплатени санкции. Когато ни ги връчат и ги платим, ни препоръчват да носим платежното с нас. Така ще можем при евентуално ново спиране да докажем, че сме платили, ако това не е отразено. Значи те признават, че тяхната система не работи добре. Затова трябва да се намерят грамотни хора, които да зададат ново задание за изпълнение.  Когато отиваме към 21-ви век, нека не отиваме с проблемите на 19-и. По-добре да си останем в аналоговата ера, докато не се образоваме достатъчно добре ", посочи експертът. 

"Преди 2 години на власт в България дойдоха едни високообразовани хора. Те искаха да направят всичко модерно. За жалост се оказа, че някои от тях не говорят добре дори български. Затова продуктът, който създават, е калпав", смята Христо Радков. 

За изминалата година за първите 7 месеца са платени на държавата 67 милиона лева от глоби. Може да се предположи, че събраните пари за цялата година са над 100 млн. лева.

"Защо създадохме удобства да се събират повече пари, а не създадохме удобства за шофьорите? Много от санкциите, които ни връчват, са оспорваеми. Трябваме да имаме възможност да ги оспорваме по електронен път", препоръча експертът.