Експерт пред Lupa.bg: Видеозаписите трябва да са доказателство в съда

Новини
16:51 - 27 Януари 2021
5207
Експерт пред Lupa.bg: Видеозаписите трябва да са доказателство в съда

Камерите да станат доказателство в съда и видеозаписите да могат да се прилагат по делата в съдебна зала. Това поиска чрез lupa.bg експертът по сигурността Петър Анастасов.

Той е категоричен, че по този начин страната ни ще пребори престъпността, защото цяла България е вече оплетена с камери и полицията ги използва предимно тях при работата си в разкриване на всякакъв вид престъпления.

"Глупаво е да се твърди, че записите могат да бъдат манипулирани. Има си експертизи, които веднага ще потвърдят наличието на чужда намеса върху даден клип. Ако казват, че видеото може да бъде манипулирано, то какво остава за хартиените документи, които в момента са основни доказателства по всички дела", категоричен е Анастасов.

На този етап видеозаписите се изнасят в медиите, съдиите се влияят от тях, но не могат да ги използват като доказателство в мотивите си. Подобен е казусът с катастрофата, при която загина Милен Цветков. Там много ясно се вижда високата скорост на Кристиан Николов, с която помита колата на журналиста.

Именно видеозапис показа, че австралиецът Джок Полфрийман е провокиран от група пияни българи преди да извърши убийството, за което прекара дълго време в затвора. Ако това видео беше гледано в съдебна зала, то вероятно решението на магистратите щеше да бъде, че убийството е извършено в момент на самоотбрана и чужденецът нямаше да търка нара толко години.

Ако бъде променен законът така, че записите от камера да бъдат приети като годни доказателства, престъпността ще намалее с 40%, категоричен е експертът.