Ексшеф на "Пирогов": Няма да има сериозна реформа в здравеопазването

Увеличаването на парите на болниците не означава вдигане на заплатите, обясни доц. Спас Спасков

Общество
17:38 - 23 Октомври 2019
1893
Ексшеф на "Пирогов": Няма да има сериозна реформа в здравеопазването

НЗОК прие проектобюджета си за 2020 година. В него са заложени близо 500 000 000 лева повече за разходи. От тях 233 000 000 са за болниците. Това обаче не е предпоставка за реформи в здравеопазването. Мнението е на бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. 

Така погледнат бюджета както е сега, ми се струва, че не се предвижда някаква сериозна реформа. Но навсякъде когато има допълнителен приход е добре", коментира в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" той.

По думите му дори и да има някаква т.нар. черна дупка, тя няма да погълне цялата сума. 

Доц. Спасков каза още, че на този етап няма обсъждане за някаква промяна в структурата на здравеопазването, а увеличението на парите за болници не означавало автоматично увеличение на заплатите на медицинските сестри. "Не трябва да връзваме тези пари със заплатите. Най-вероятно възможният механизъм е тези пари да постъпят в болниците чрез увеличаване на стойността на клиничните пътеки”, коментира бившият болничен шеф.

Той допълни, че конкретният размер на възнагражденията на персонала се определя от вътрешни правила на лечебните заведения.