Медсестри поискаха нов модел на здравеопазване

Специалистите излязоха на протест под прозорците на Ананиев за пореден път

Здраве
12:58 - 16 Октомври 2019 (обновена)
4005
Медсестри поискаха нов модел на здравеопазване

Цялата здравна система рухва, защото е построена неправилно. "Време е за нов модел. Вече е време да говорим за превенция. Искаме цялостна реформа". Това заяви пред БНР медицинската сестра от София Елена Тонева.

Днес медицинските сестри отново излязоха на протест в центъра на столицата. Те блокираха кръстовището на бул. "Мария Луиза" и "Александър Стамболийски" в центъра на София.

"Искаме основна промяна, откъдето ще се качат и заплатите ни, което не е за пренебрегване. Сега заплатите ни зависят от броя на преминалите пациенти, трябва да се молим за колкото се може по-болни хора, заяви Елена Якшева, медицинска сестра, гр. Стара Загора.

Божена Георгиева от Свищов призна, че сестри с 20-годишен трудов стаж имат чисто на месец 630 лева, което е унизително.

"Ние искаме достойно заплащаме и искаме истински да отговаряме за живота на децата. Работя в две училища, защото няма достатъчно деца в училищата", каза тя.

Относно новото обещание за 200 млн. лв. повече за системата за здравеопазване през 2020 г. коментарът на Елена Тонева по-рано бе: "Те основно ще бъдат насочени за увеличаване на клиничните пътеки. Този механизъм те използват като оправдание, че по този начин ще увеличат заплатите на колегите в цялата страна. Ние не сме нормени работници и не искаме парите ни да се определят от брой преминали пациенти, т.е. от клинични пътеки", каза Тонева. 

Сега принципът в здравеопазването е колкото повече болни хора, толкова повече пари. Стига вече с тази схема, с това престъпление. Този модел има демоничен стил, категорична е медицинската сестра.

По думите ѝ с този принцип нещата не са добре нито за медиците, нито за пациентите. "Нарушава се нашият морал и здравето на пациентите е застрашено", категорична е медсестрата. 

Очаква се днес част от протестиращите медицински сестри, които от седмици са на палатка пред Министерство на здравеопазването, да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев.

Те ще представят отново исканията си за по-високи заплати, по-добри условия на труд и законодателни промени в сферата на здравеопазването.

"Искаме конкретни действия. Уморихме се да ни лъжат. Вече не вярваме на никой. Вече сме на предела на нервите си", каза Тонева. 

Припомняме, на 10 април бе обявено от правителството, че отпускат 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри.

Месеци по-късно се оказа, че тези пари не са стигнали до медицинските сестри. Оправданието от страна на здравното министерство е, че нямали възможност и за това повишили цените на клиничните пътеки.

Вече втори час представители на протестиращите медицински специалисти са на среща с министър Кирил Ананиев, с който дискутират исканията си.