Екстрадират в Мюнхен българин, търсен от Европейската прокуратура за измами

46-годишният Иво Г. сам е пожелал да бъде предаден на германските власти

Общество
12:48 - 08 Февруари 2023
1256
Екстрадират в Мюнхен българин, търсен от Европейската прокуратура за измами

Екстрадират 46-годишния кюстендилец Иво Г. в Германия. Европейската заповед  издадена на 13 януари тази година от Главен прокурор в качеството на европейски делегиран прокурор – Европейска прокуратура- Център Мюнхен, въз основа на заповед за задържане от Районен съд - Мюнхен, Германия.

Иво Г. поиска от съда да бъде предаден възможно най- бързо на властите в Германия, като не се отказва от принципа на особеността, т. е. да бъде разследван само за посочените в ЕЗА престъпления. Той бе задържан в дома си в село Шипочано, при специализирана полицейска операция в края на месец януари.

Мъжът се издирва за 2 престъпления: участие в организирана престъпна група и измама, включително такава, която засяга финансовите интереси на Европейските общности, с максимален срок на наказанието до 15 години. Описаните деяния представляват престъпления и по българския НК, наказуеми с лишаване от свобода.

Окръжен съд – Кюстендил допусна изпълнение на Европейската заповед за арест и постанови И. Г. да бъде предаден на германските власти. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.