Eквадор обяви извънредно положение заради въоръжен конфликт

Новини
09:29 - 01 Май 2024
4570
Eквадор обяви извънредно положение заради въоръжен конфликт

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции заради "вътрешен въоръжен конфликт", съобщава "Ройтерс".

Мярката засяга провинциите Ел Оро, Гуаяс, Лос Риос, Манаби и Санта Елена и ще продължи 60 дни, се казва в указа.

Това второто обявяване на извънредно положение по посочените причини от Нобоа, който встъпи в длъжност през ноември с обещания да промени влошаващата се ситуация с престъпността и сигурността.

Полицията и въоръжените сили ще бъдат разположени в провинциите поради "необходимостта от извършване на тактически бойни операции срещу организирани въоръжени групи", се добавя в документа.

Правителството обвинява за насилието бандите за трафик на наркотици.

Президентът на Еквадор с лекота спечели референдума за сигурността в страната, проведен през април.

През януари насилието в Еквадор привлече световното внимание, когато въоръжени мъже щурмуваха телевизионно предаване на живо и десетки служители бяха взети за заложници.

Страната бе изправена и пред друг конфликт - този път регионален. 

Мексико заяви пред Международния наказателен съд, че въоръженото нападение срещу посолството му в Кито от страна на Еквадор е в нарушение на международното право. 

Делото е във връзка с драматичния арест на бившия вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас - два пъти осъждан за корупция и изправен пред нови обвинения, който живееше в мексиканското посолство от декември. Той беше задържан на 5 април при акция на еквадорската полиция малко след като Мексико му даде политическо убежище.

"Няма правило съгласно международното право, което да анулира неприкосновеността на посолството на Мексико, нито стандарт, според който нападението да се счита за законна операция", подчерта Алехандро Селорио, правен съветник на мексиканското външно министерство.

Той отбеляза, че случаят е важен не само за Мексико, но и за международната общност като цяло, тъй като имунитетът на дипломатите и дипломатическите помещения е крайъгълен камък в отношенията между страните.

Никарагуа и Венецуела обявиха скъсване на връзките с Еквадор. 

 
И Никарагуа скъсва връзките си с Еквадор след ареста на вицепремиера в Мексико

Мексико вече обяви по-рано същото решение
Еквадор на свой ред заведе дело срещу Мексико в Международния съд, обвинявайки страната в нарушение на международното право с решението си да предостави убежище на Глас.