Електронните цигари не помагат за отказване от тютюнопушенето

Използването не може да бъде препоръчвано като никотиновите лепенки и дъвки, посочва US-доклад

Новини
13:07 - 24 Януари 2020
2206
Електронните цигари не помагат за отказване от тютюнопушенето

Доклад на американския главен санитарен инспектор посочва, че не съществуват достатъчно доказателства електронните цигари да помагат за отказване от тютюнопушенето, съобщиха АФП и БТА.

Затова използването на електронни цигари не може да бъде препоръчвано като никотиновите лепенки и дъвки.

Изводът е противоположен на позицията на британските здравни власти, които продължават да препоръчват електронните цигари за спиране на тютюнопушенето, въпреки че в САЩ и други държави се породиха опасения за тяхната популярност сред младите и за риска от дихателни заболявания.

"Електронните цигари - група продукти, които постоянно се променят, се използват по различни начини. Затова е трудно да се обобщава ефикасността им на базата на клинични изпитания с конкретен вид" - е изводът на доклада, подписан от Джером Адамс.

"На този етап не съществуват адекватни доказателства, за да заключим, че електронните цигари увеличават броя на отказалите се да пушат".

Правителството на Доналд Тръмп неотдавна забрани част от продаваните електронни цигари - със затворени пълнители и аромати, различни от тютюн и ментол. Плодовите аромати допадат особено на младите. Възрастта, от която е разрешено купуването на тези продукти, ще бъде увеличена до есента в САЩ от 18 на 21 години.