Елена Йончева: ДПС ще бъде силна, ако е единна

Партията успя да съхрани етническия мир в България, заяви евродепутатът

Новини
19:20 - 18 Юли 2024
1121
Елена Йончева: ДПС ще бъде силна, ако е единна

"ДПС е партия, която действително - и това не е клише - успя да съхрани етническия мир в България. Това е българска партия, както и аз съм български депутат, който защитава теми, които са важни за България като държава член на Европейския съюз. И ДПС ще бъде силна, както в България, така и тук, защото е част от много важно политическо семейство. Ще бъде силна, ако единна. И се надявам да се намери сила, воля, да се преодолее цялото това противопоставяне, което наблюдаваме напоследък", заяви евродепутатът Елена Йончева (ДПС/“Обнови Европа”).

Тя също коментира и днешното преизбиране на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия и бъдещата си работа в Европейския парламент.

"Това, което чухме днес от госпожа Фон дер Лайен, е действително много амбициозна програма. Въпросът е как тя ще бъде изпълнена. И това бяха въпросите, които обсъждахме и в нашата политическа група, защото обещанията са едно и че основните намерения, които са опаковани добре словесно, е едно нещо, а реализацията на практика е друго и поради тази причина преди малко разговарях с нея достатъчно дълго, за да я помоля за една допълнителна среща, което тя обеща, да говорим по темата за Шенген, защото вие знаете, България заслужава отдавна да бъде част от Шенген, но като че ли комисията не полага достатъчно усилия. Или би могла да положи още повече усилия, за да може това да стане факт.

Да, действително нашето приемане в Шенген зависи от Европейския съвет, зависи от държавите членки, но все пак комисията е тази, която има необходимите инструменти и възможности да въздейства на всички държави членки, включително и на Австрия. И това като че ли не се прави, защото виждаме, че спрямо други държави по други теми се прилагат различни механизми от комисията, а спрямо държави като Австрия, които ни спират за Шенген, тези механизми не се прилагат и всъщност това говорих и днес с г-жа Фон дер Лайен, разбира се, съвсем накратко, и тя обеща една допълнителна среща, където вече да обсъдим направо конкретни предложения и да видим как може съвместно да се работи по тази тема.

Целите, които си поставям, са целите, по които работих според мен успешно в миналия мандат. За мое щастие имам този опит, който съм натрупала и ми позволява много бързо да се включа в работата на Европейския парламент и в същото време да заявя своите намерения да продължа по тези теми. Там е пактът за миграцията, тоест как да намалим нелегалният трафик, който минава и през България.

Знаете, аз бяха председател на групата, която водеше преговори по миграционния пакт. Това е цял пакет законодателен. Водих преговорите между парламента, комисията и съвета, и този пакт беше приет след почти 10 години преговори. В резултат на тези преговори, които завършиха успешно, отпадна Дъблин, така че тази работа беше в полза на България.

Сега обаче основната битка в този парламент в новия вече мандат ще бъде как ще бъде прилаган този пакт за миграция, защото тук е най-сложното, тук е разковничето. Неговото прилагане ще започне след две години. За това време трябва да се създадат необходимите условия, екипи, експерти и технически условия, за да задейства този миграционен пакт.

Още не знаем дали ще има работна подкомисия, която наблюдаваше досега върховенството на закона у нас, но във всеки случай аз ще бъда активна в ЛИБЕ, като пълноправен член, което е действително голяма отговорност и чест. Независимо как ще се нарича тази подкомисия, дали ще продължи да съществува под формата на мониторингова група, или не, ние ще продължаваме да работим по тези теми.

Друга тема, по която работя, знаете, бях докладчик през изминалия мандат на регламента за медийния акт и в резултат действително предложението, което нашия екип направи, да не могат да бъдат сваляни медийни съдържания, например от различни социални платформи.

И това беше също сложна битка, защото не всички бяха съгласни и което е в полза на журналистиката, не само българската. Сега трябва да работим, да видим как това ще се въвежда, защото е едно да се приеме законодателство и хубави думи, а от друга страна - как ще се прилага, защото в този регламент се говори за това, че трябва да има прозрачност на финансирането на собствеността на медиите, да има реална защита на журналистите от следене, от цензура. Има конкретни стъпки, които трябва да се следват".