Елена Йончева скастри военния министър на Франция: "Каква война?!"

Недопустимо е в Европа да се говори за въоръжен конфликт с Русия, настоява евродепутатката

Политика
11:34 - 08 Февруари 2022
2909
Елена Йончева скастри военния министър на Франция: "Каква война?!"

Все повече чуваме за наближаваща война в Европа заради кризата с Украйна. Даже разговор на тази тема е недопустим. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, на министъра на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли, която беше изслушана в подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) на Европейския парламент. Франция председателства Съвета на ЕС в първата половина на 2022 г.

Как Франция вижда ролята на ЕС при преговорите между Русия и Украйна, попита Елена Йончева. Тя поиска да разбере какви са очакванията от посещенията на президента Еманюел Макрон в Москва и в Киев? Франция казва, че е необходима силна Европа в областта на отбраната. Необходимо е Европа да е господар на съдбата си, коментира евродепутатката.

ЕС е изправен пред множество кризи, които пряко се отразяват на сигурността. Кризата в Украйна е една от тях. Сега повече от всякога става ясно, че нашето единство ще бъде нашата сила. Гласът на Европа трябва да бъде чут, каза в отговор министър Флоранс Парли.