Емануил Йорданов: Няма нужда от антикорупционна комисия

По-добре е да се изисква повече от прокуратурата, смята бившият вътрешен министър

Политика
20:41 - 27 Април 2023
1968
Емануил Йорданов: Няма нужда от антикорупционна комисия

Хубаво е да се прави нещо, вместо нищо, коментира адвокат Емануил Йорданов, който е бивш министър на вътрешните работи, в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви по повод механизма за разследване на главния прокурор .

"Това е важен елемент, но е един елемент", смята и Николай Свинаров, който също е юрист и бивш министър на отбраната.

Той не харесвал изначално антикорупционния закон. За него било, когато прокуратурата не свърши своята работа, да има орган, който да я замества. По думите му, ако се закрие тази комисия, ще се види, че ще се отрази добре на бюджета.

Според Емануил Йорданов нуждата от такава институция била спорна. По-добре било да се изисква повече от прокуратурата. "Стигнахме до абсурда престъплението да е извършено за пет лева, а от човека да търсят 100 хил. лева", обясни Емануил Йорданов.

Според Николай Свинаров трябвало ново законодателство, което изобщо да закрие длъжността главен прокурор. "Не е толкова важно кого махаш, по-важно е кого ще сложиш", допълни той.

По думите на Емануил Йорданов върхушката на прокуратурата не можела да говори за законодателни промени. Той даде пример с разпоредителните заседания. Те били приети под давлението на ръководството на прокуратурата.

"Когато има хора, които не си вършат работата, а се занимават с несвойствени дейности - да въздействат върху законите", допълни Емануил Йорданов.

Според него целта на шумното дело е да направи популярни тези, които го образуват. "Някои спомня ли си за делото КТБ, което е вече 9 години?", попита той.