Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Сметната палата и АДФИ да влязат в Бюрото за защита

Политика
17:19 - 19 Август 2021
4629
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Сметната палата и АДФИ да влязат в Бюрото за защита

Солено ни излиза Бюрото за защита на главния прокурор. Това съдя от доклада, отразен в медиите за работата на Бюрото. Трябва да се намесят контролните органи като Сметната палата и АДФИ и да се установи начина, по който са изразходвани средствата за него. Броят на защитените свидетели е твърде малък, а бюджетът колосален. Това заяви пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов по повод годишния доклад на Бюрото за защита, представен в НС.

„През 2020 г. по Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 лица по 10 дела за защита. По отношение на 12 от лицата мерките са изпълнявани на територията на България, а за 8 от лицата защитата е осигурявана на територията на други държави.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. По отношение на 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица“, се казва в доклада за Бюрото за защита.

Емануил Йорданов коментира и отказа на главния прокурор Иван Гешев да се яви пред Комисията за разследване на полицейското насилие.

„Неявяването му в НС е подигравка с институциите. Народните представители трябва да спрат с кавгите помежду си и да се опитат да направят смислена дискусия за реформата в съдебната система. Да обсъдят мястото, структурата и функциите на прокуратурата. Може да помислят за възможността за свикване на Велико народно събрание, за да се направят по-сериозни изменения, които да дадат резултат, защото с козметични промени, нищо няма да стане. Ако това не се случи, ще бъдем свидетели в бъдеще на още подигравки от страна на главния прокурор с всички институции“, предполага бившият вътрешен министър.  

Иван Гешев изтъкна като причина да не се яви в Народното събрание нарушаване на принципа на разделението на властите. „Може да се говори за нарушаване на този принцип, само когато пред депутатите се посочи конкретно дело и се обяви начина, по който прокуратурата работи по него и формира вътрешното си убеждение. Когато става дума за полицейско насилие, могат да се посочат множество данни, които да ориентират народните представители за процеса на работа. Тези данни са: датата на образуване на досъдебно производство, текстът от Наказателния кодекс, по който е написано, срокът на извършване на досъдебното производство, фазата, на която се намира то“, изброи адвокатът.

„Гешев добре разбира, че в НС няма да попадне в дружелюбна среда. Неговият проблем обаче не е Народното събрание, а обществото. Една огромна част от него има желание да бъде сменен. Не сме имали друг главен прокурор, който до такава степен да е бил неодобряван от хората, както Иван Гешев“, каза още Емануил Йорданов.