Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Васил Божков първо ще бъде арестуван, а след това освободен

Изтекло е времето за задържане на хазартния бос, обясни правозащитникът

Общество
12:46 - 25 Август 2023
6463
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Васил Божков първо ще бъде арестуван, а след това освободен

Беглецът в Дубай Васил Божков няма да остане в ареста. Минало е времето, в което по закон може да бъде затворен. За по-леките престъпления срокът е 8 месеца, а за по-тежките година и половина. Последното обвинение на бизнесмена е от 20 юли 2021 г. Оттогава са минали повече от 2 г. Това обясни пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов. 

"Задържането на Васил Божков е по процедура, тя няма как да бъде избегната. В съдебната зала ще стане ясно, че е изтекло времето за определяне на мерки за неотклонение и подсъдимият ще се прибере у дома. Иначе 19 -те обвинения на бизнесмена остават в сила. Може някои от тях да паднат в съда", обясни Йорданов.

19-тото обвинение на хазартния бос е от лятото на 2021 г. Според прокуратурата бизнесменът е финансирал хулигански действия на протестите през есента на 2020 година в центъра на София. Целта е била "ескалация на напрежението, като така се създава потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите". 

Милиардерът е обвинен също за подбудителство към четири убийства. Смятан е и за лидер на престъпна група заедно с още трима души. Разследващите твърдят, че бандата е била създадена с цел извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

"Освен за ръководене на престъпна група по досъдебното производство по отношение на Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.", пише в съобщението на прокуратурата.

Освен за подбудителство към четирите убийства, Божков е обвиняем и за опит за изнасилване. Посочва се, че става дума за недовършен опит.

Другото обвинение е за принуда "с цел насилствено разпореждане с недвижим имот". Има още едно обвинение за ръководене на престъпна група, но с друга цел – неплащане на такси за хазартна дейност, както и други престъпления.