Емануил Йорданов: Прокуратурата да разследва скандалните имотни схеми

Антикорупционният закон трябва да се отмени и да се обърне внимание на текстовете в Наказателния кодекс, поиска бившият МВР шеф

У нас
15:38 - 06 Април 2019
1529
Емануил Йорданов: Прокуратурата да разследва скандалните имотни схеми

Антикорупционният закон следва да се отмени изцяло и да се обърне повече внимание на текстовете в Наказателния кодекс, които регламентират престъпления по служба и подкуп. Това каза в интервю за радио „Фокус“ бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, сега практикуващ адвокат. 

Според Емануил Йорданов в момента българското законодателство има такъв вид, че в комбинация с действията на съдебната система не може да се постигне абсолютно никакъв резултат. 

„Антикорупционното ни законодателство е на нивото на Глава 3 от Закона за собствеността на гражданите, който действаше по време на социализма. Той е абсолютно неефикасен закон, много зле конструиран и неработещ, определено."

В казуса с шефа на комисията по закон, когато той има тежко нарушение, което може да доведе до отстраняването му от длъжност, би следвало зам.-председателят да събере комисията и да изследват данните по случая. Ако установят, че има тежко нарушение, да внесат материалите в Народното събрание, което да реши отстранява или не на председателя. В същото време се оказва, че зам.-председателят има по-голяма тераса от тази на председателя и се изправяме пред омагьосан кръг, в който полезен ход не виждам, недоумява бившият шеф на МВР в правителството на Иван Костов.