Емил Караниколов: С всеки ден нещата в икономиката се влошават

Актуални новини
10:17 - 05 Април 2020
2427
Емил Караниколов: С всеки ден нещата в икономиката се влошават

"Колелото е завъртяно. Въпросът е докъде и колко ще продължи. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Емил Караниколов.

По негово мнение в момента мерките са такива, каквито трябва да бъдат.

"Изолацията е най-добрият механизъм. Това не е първа криза за икономиката, но не може все още да се каже дали е най-голямата, тъй като нещата се влошават с всеки изминат ден", сподели той. 

Караниколов се съгласи, че определени сектори от икономиката ни страдат заради извънредните мерки, но и без тях, ако никой не ходи по хотели и ресторанти, ефектът е щял да бъде същия. Според него значително по-голям проблем имат икономиките около нас.

"Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика", предупреди министърът. 

Затова министърът смята, че трябва да се борим с COVID-19 на глобално ниво. Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки. В момента са приети краткосрочни такива. За първото тримесечие страната ни няма проблем по икономически показатели. Те ще излязат тепърва.

"Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне", обясни Емил Караниколов. По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник.

Той заяви, че не трябва да се раздават пари само заради това, че някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтингът, каза Караниколов.

В момента се прави предложение правителството да може да изтегли заем до 10 милиарда, но никой не е казал, че тези пари днес или утре ще се теглят, подчерта още Емил Караниколов.